prijeti sveopći rat

Zašto je Iran baš sada izveo svoj najveći napad u historiji na Izrael?

Zajedno s Hamasom, koji je napao Izrael 7. oktobra prošle godine, Hezbollah je dio iranske "Osovine otpora"

Iran je svoj napad od utorka opisao kao kalibriran odgovor na eskalaciju iz Izraela.

Iranska Islamska revolucionarna garda objavila je da su raketni napadi bili odgovor na ubistvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i drugih komandanata, uključujući političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha.

Zajedno s Hamasom, koji je napao Izrael 7. oktobra prošle godine, Hezbollah je dio iranske "Osovine otpora" - saveza islamističkih milicija koje obuhvataju Irak, Siriju, Libanon, Gazu i Jemen, navodi se u analizi CNN-a.

Strateška dubina

Ovakvi saveznici daju Iranu stratešku dubinu protiv njegovih neprijatelja.

Nakon ubistva Hamasove najviše eksponirane osobe nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika u julu, svijet je čekao da vidi kako će Teheran odgovoriti.

Zatim je uslijedilo ubistvo Nasrallaha, dok je Izraerl širio svoj rat s Hezbollahom u Libanu.

U subotu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao vatreni govor usmjeren protiv Irana, rekavši da Izrael "mijenja ravnotežu snaga u regiji" i da "nema mjesta u Iranu ili na Bliskom istoku gdje dugačka ruka Izraela neće stići."

Nasrallahova smrt bila je neophodna, rekao je, kako bi se vratile hiljade stanovnika u svoje domove duž libanske granice raseljenih zbog raketnih napada Hezbollaha, te kako bi se spriječila ova grupa da pokrene napad velikih razmjera na Izrael.

Američki zvančnici već dugo procjenjuju da su i Iran i više vodstvo Hezbollaha željeli izbjeći sveopći rat s Izraelom, iako su razmjenjivali vatru.

Međutim, Iran je jasno stavio do znanja da bi svaki odgovor Izraela rezultirao daljnjom eskalacijom. Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da je operacija u utorak "samo dio naše moći".

Udarni valovi uzrokovani raketnim napadom Irana oštetili su kuće u centeralnom Izraelu, saopćile su vlasti u toj zemlji u srijedu.

Službe u gradu Hod Hasharonu pružaju pomoć za oko 100 pogođenih domaćinstava, saopćila je općina, dodajući da nema izvještaja o povrijeđenima.

Hiljade projektila

Prema izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije iz 2021. godine, Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila s različitim dometima,

Tačan broj za svaku vrstu projektila nije poznat.

Međutim, general američke ratne avijacije Kenneth McKenzie rekao je Kongresu 2023. da Iran ima "preko 3.000" balističkih projektila, prema web stranici Iran Watch.

Putanja balističkih projektila nosi ih izvan ili blizu granica Zemljine atmosfere, prije nego što se teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila i padne natrag u atmosferu i na svoju metu.

Stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke napada na Izrael na društvenim mrežama rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističkog projektila Shahab-3.

Ovaj projektil je temelj za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tekuće pogonsko gorivo, prema Patricku Senftu, istraživačkom koordinatoru u Armament Research Services.

Nova raketa

Iranski mediji objavili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1.

Fabian Hinz, naučni saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da se čini da Fattah-1 ima bojevu glavu "s mogućnošću povratka", što mu omogućava da izvrši prilagodbu kako bi izbjegao odbranu od ovog projektila tokom kratkog dijela obrušavanja svoju metu.

Ova bi značilo poboljšanje iranskih ranijih projektila, kaže Hinz.

Međutim, analitičari su skeptični u pogledu toga da je Iran u ovojm napadu koristio upravo te projektile.