GAI MODEL

Kina je neočekivano napravila ogroman iskorak u razvoju umjetne inteligencije

Glavni analitičar u Moor Insights & Strategy Patrick Moorhead nedavno je otkrio da je Kina razvila jedinstveni generativni AI (GAI) model preko više podatkovnih centara - što je ogromno postignuće s obzirom na složenost korištenja različitih GPU-ova unutar jednog podatkovnog centra, a kamoli poslužitelja u više geografski različitih lokacija.

Do ovog otkrića navodno je došao tokom razgovora o navodno nepovezanom sastanku pod NDA ugovorom. Podosta "navodno", ali možda je ipak na tragu nečega.

Ova tehnika treniranja GAI modela na različitim lokacijama/arhitekturama ključna je za Kinu kako bi održala svoje AI snove živima, osobito jer su američke sankcije zaustavile nabavu najnovijih i najmoćnijih čipova za pokretanje istraživanja i razvoja.

Kako Nvidia ne želi izgubiti kinesko tržište, kreirala je manje moćne H20 AI čipove koji su unutar restriktivnih performansnih parametara postavljenih od Vlade. Ipak, postoje glasine da bi i ovi smanjeni čipovi mogli uskoro biti zabranjeni, što naglašava neizvjesnost s kojom se kineske tehnološke firme suočavaju u trenutnoj političkoj klimi.

Zbog te neizvjesnosti, kineski stručnjaci rade na spajanju GPU-ova različitih marki u jedan klaster za treniranje. Time bi institucije mogle kombinirati ograničene zalihe sankcioniranih visokokvalitetnih, visokoperformansnih čipova, poput Nvidia A100, s manje moćnim, ali lako dostupnim GPU-ovima poput Huawei Ascend 910B ili spomenutog Nvidia H20.

Ta tehnika mogla bi im pomoći u borbi protiv nestašice vrhunskih GPU-ova unutar Kine, iako je historijski dolazilo do velikih padova u efikasnosti.

Međutim, čini se da je Kina pronašla načine za rješavanje ovog problema, posebno s vijestima o razvoju jedinstvenog GAI modela preko više podatkovnih centara. Iako još uvijek nemamo informacija o ovom GAI modelu, to pokazuje do koje mjere će kineski stručnjaci ići kako bi osigurali da nastave gurati kineske AI ambicije naprijed.