ČEKA SE AŽURIRANJE

Novi Windows 11 update stvara probleme korisnicima, prikazuje se i plavi ekran smrti

Microsoft je upozorio korisnike u objavi na svom blogu za podršku da septembarsko KB5043145 ažuriranje, objavljeno u četvrtak, uzrokuje da se neki Windows 11 računari ponovno pokreću više puta, prikazuju plavi ekran smrti ili čak zamrzavaju. Problemi s nedavnim ažuriranjem pogađaju one koji koriste verziju 22H2 ili 23H3 Windowsa 11. Međutim, Microsoft je rekao da istražuju problem i da će pružiti više informacija kada budu dostupne. Microsoft je potvrdio: “Nakon instalacije ovog ažuriranja, neki korisnici su prijavili da se njihov uređaj ponovno pokreće više puta ili ne reagira s plavim ili zelenim ekranima.

Prema izvještajima, neki uređaji automatski otvaraju alat za automatski popravak nakon ponovljenih pokušaja ponovnog pokretanja. U nekim slučajevima može se aktivirati i BitLocker oporavak.” Iako su padovi sistema frustrirajući, ova greška može uzrokovati ono što je poznato kao “boot loop” (petlja pri pokretanju). To je problem koji verzije Windowsa imaju desetljećima, gdje se računar neprestano pokreće i ponovno pokreće bez mogućnosti interakcije korisnika, prisiljavajući ga na isključivanje držanjem tipke za napajanje. Boot loop može biti izuzetno teško dijagnosticirati i još složenije popraviti, pa činjenica da znamo da najnovije ažuriranje za Windows 11 može pokrenuti ovaj problem već rješava pola bitke.

Alat za automatski popravak ugrađena je funkcija na vašem računaru koja automatski otkriva i popravlja sve probleme koji sprječavaju pravilno pokretanje računara. Međutim, nedavna Windows ažuriranja, uključujući septembarsko ažuriranje, uvela su probleme poput zamrzavanja task managera i drugih u Edge pregledniku. Microsoft je također imao slične probleme u augustu kada su korisnici instalirali sigurnosna ažuriranja iz augusta 2024. Korisnici su prijavljivali probleme poput smanjenja performansi, zamrzavanja i problema s pokretanjem sistema. Softverski gigant nije dao vremenski okvir kada će korisnici dobiti ispravku za septembarsko ažuriranje, ali moguče je ručno provjeriti ako su na čekanju neka ažuriranja koja bi mogla sadržavati ispravku.