bitka za status

Dobio mandat, ali ga još ne puštaju u Dom naroda. Vuković za Raport: Krše se svi mogući zakoni. Imam još malo strpljenja…

Čuo sam informacije da je Novaković-Bursać ćak i primala plaću od 19. jula do danas. Ako je to istina, onda to zaslužuje istragu Tužilaštva, tvrdi PDP-ov delegat

Pored dileme da li će 8. oktobra delegati Kluba Bošnjaka prisustvovati zakazanom nastavku 14. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jednako pažnju privlači i pitanje - hoće li mjesto u skupštinskim klupama zauzeti pobjednik već čuvenog žrijeba kojim je Centralna izborna komisija BiH dodijelila mandat Nenadu Vukoviću, kao delegatu iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske, umjesto SNSD-ove Snježane Novaković-Bursać?

SNSD je ovakvim raspletom ostao bez "kontrolog paketa" u Klubu Srba, famoznog četvrtog (od ukupno pet) delegata, pa ne čudi žestoko opiranje da se PDP-ovom delegatu omogući "proboj" u Dom naroda, u čemu vjerovatno ima i "saveznike".

Ne mijenjaju dnevni red

Uostalom, iako je uobičajeno u sličnim situacijama bilo da već na prvoj narednoj sjednici Doma naroda PSBiH, nakon sličnih odluka CIK-a, u bilo kojem zakonodavnom tijelu izabrani zvaničnik stupi na dužnost, to se prema svemu sudeći, neće desiti s Vukovićem 8. oktobra...

"S obzirom na komunikaciju koju sam imao sa Sekretarijatom Doma naroda, kad je u pitanju nastavak sjednica od marta, čiji je pokušaj nastavka već jednom okončan neuspješno jer bošnjački delegati iz poznatih razloga ne žele prisustvovati sjednici, moje informacije su takve da postoji tumačenje da se u takvim okolnostima ne može mijenjati dnevni red", kaže Vuković za Raport.

A dnevni red je takav da u njemu nije planirana ceremonija polaganja zakletve kojom bi Vuković stupio na dužnost u Domu naroda.

Vuković: CIK mu dodijelio mandat

A šta je s narednom sjednicom i njenim dnevnim redom?

"Prema mojim informacijama, naredna sjednica bi mogla biti zakazana vrlo brzo, da li hitna ili redovna, i vidjet ćemo da li gospoda imaju namjeru da me pozovu na sjednicu.

To je otprilike ono što ja znam", dodaje Vuković.

I dok je Vukovićev status još uvijek u "zraku", pregledom spiska delegata Doma naroda PSBiH na zvaničnoj web-stranici, lako je vidjeti da se među njima i dalje nalazi Novaković-Bursać.

Kako je to moguće?

"Ako postoji poziv njoj za sjednicu i ako se ona pojavi na sjednici, to bi bio skandal nad skandalima jer ona od 19. jula više nije delegat.

Ako se to desi, postavlja se pitanje da li mi uopće imamo institucije, da li nam išta znači Službeni glasnik i odluke, i kako je moguće da se to desi. Neko kaže da će se ona pojaviti, neko kaže ne.

Ja to ne znam, ali sam čuo strašne informacije da je čak i primala plaću od 19. jula do danas.

Ako je to istina, onda to zaslužuje istragu Tužilaštva protiv svih onih koji su bili u sistemu i omogućili primanje plaće nakon prestanka mandata 19. jula", tvrdi Vuković.

Potvrđuje da on, s druge strane, nema nikakav radno-pravni status u Parlamentu BiH i da ne prima plaću, ali naglašava da mu to nije na prvom mjestu niti da to nije najbitnije.

"Tema je da li je moguće da najviši Dom Bosne i Hercegovine ignorira odluku u Službenom glasniku koja je stupila na snagu 19. jula.

Da li je moguće da najviši Dom kaže 'nebitno je šta piše u Službenom glasniku, mi radimo kako mi hoćemo'", pita se Vuković.

Pravni koraci

O tome hoće li sam preduzeti pravne korake kako bi se ispoštovala zakonska obaveza, kaže:

"Imam uvjeravanja predsjedavajućeg da će biti sve u redu i da on nema neke zadnje namjere prema meni. Vjerujem da je to tako, bar zasad vjerujem i vjerujem da će se nakon ovog nastavka desiti neka brza sjednica kojoj ću prisustvovati.

Još malo ću imati strpljenja, a onda ćemo vidjeti u kojem smjeru će stvari ići".

Objašnjava da njemu mandat ne daje ni predsjedavajući, ni Kolegij ni Sekretarijat Doma naroda.

Novaković-Bursać: Hoće li se pojaviti na sjednici?

"Oni nemaju takvu mogućnost niti im to daju Ustav i zakon. Ja mandat crpim iz 12 glasova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Znači, meni je mandat dodijelila Narodna skupština sa 12 glasova, a kasnije je mandat, s obzirom da smo po 12 glasova imali gospođa Bursać i ja, putem žrijeba došao do mene.

To je gledala cijela javnost i tu nema ništa sporno.

Odluka je postala pravosnažna 19. jula i od tada sam ja delegat. I tu nema dileme", ističe PDP-ov delegat.

Razbiti blokadu

Vuković priznaje da bi njegov ulazak u Dom naroda mogao donijeti pozitivne tonove, prije svega razbiti određene mehanizme blokade u odlukama koje su na dobrobit svih.

"Moglo bi to promijeniti mnoge stvari. Rekao bih da taj mehanizam, koji je u prethodnom periodu posjedovao SNSD, nije upotrebljavan za donošenje, nego nedonošenje odluka.

I sada, taj mehanizam više neće moći da se koristi.

Radi se o tome da kad dođe na dnevni red nešto što je pozitivno i za Republiku Srpsku i Federaciju, SNSD iz partijskih razloga, ne iz razloga zaštite RS, već partijskih, to blokira", kaže Vuković.

Navodi potom konkretan primjer.

"SNSD je ovim mehanizmom nekoliko puta obarao prijedloge izmjena Zakona o PDV-u, što je podrazumijevalo nultu stopu poreza na osnovne životne namirnice i opreme za bebe.

Na primjer, da je tada bila situacija da sam bio ja u Domu naroda, tvrdim da bi sa kolegom Želimirom Neškovićem (SDS) i sa mnom, takva izmjena zakona prošla.

I ona nije na štetu Republike Srpske", kaže Vuković, napominjući da je za prohodnost odluka u Domu naroda dovoljna podrška jedne trećine delegata iz entiteta Republika Srpska.

"Znači, kolega Nešković i ja možemo biti dovoljni za izglasavanje određenih odluka.

S druge strane, da ne bih ostao nejasan, podrazumijeva se bi kod onih statusnih pitanja, vezanih za najvažnije stvari oko kojih se vode političke bitke u BiH, Klub Srba trebao glasati jedinstveno", rekao je Vuković.