Svijet

Austrijski predsjednik ne da mandat desničarima, zatražit će da odlazeća vlada ostane privremeno na vlasti

Austrijski predsjednik zatražit će u srijedu od odlazeće vlade predvođene konzervativcima da ostane privremena dok stranke pokušavaju formirati novu vladu nakon što je krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) pobijedila na nedjeljnim izborima.

FPO je ušao u historiju pobjedom na parlamentarnim izborima po prvi put otkako je osnovan 1950-ih pod vodstvom vođe koji je bio oficir SS-a i nacistički zastupnik.

Nakon što je osigurala oko 29 posto glasova, Rusiji naklonjena, euroskeptična FPO trebala bi koalicijskog partnera za vladu, ali čelnici drugih stranaka rekli su da nisu zainteresirani.

Predsjednik Alexander Van der Bellen, bivši čelnik austrijskih Zelenih, trebao bi prihvatiti ostavku vlade oko 13 sati i zatražiti da ostane u svojstvu privremene dok se ne formira vladajuća koalicija.

Ovaj bi put ti razgovori mogli trajati i duže od dva-tri mjeseca na koja su Austrijanci navikli. Van der Bellen bi također trebao održati kratki govor.

Konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Karla Nehammera jedina je stranka koja je ostavila otvorena vrata koaliciji s FPO-om.

Međutim, Nehammer je više puta odbacio ulazak u vladu s čelnikom FPO-a Herbertom Kicklom i to je ponovo učinio nakon izbora.

FPO je objavio kako se nada da će Nehammer biti smijenjen s mjesta čelnika OVP-a kako bi se otvorio put za koaliciju, no vodstvo OVP-a ponovo je potvrdilo svoju podršku kancelaru u utorak.

Iako se trenutno čini da FPO nema puta do vlasti, Nehammer je u utorak pozvao predsjednika da službeno zaduži FPO da formira koaliciju.