radikalna eskalacija

Trump: Biden i Harris zbog Irana guraju nas prema trećem svjetskom ratu

Bivši predsjednik Donald Trump iskoristio je iranski raketni napad na Izrael u utorak kako bi kritizirao potpredsjednicu Kamalu Harris, optužujući nju i predsjednika Joea Bidena kao "veoma nesposobne" i prijeteći da nas "vode na rub Trećeg svjetskog rata".

Bio je to njegov posljednji primjer korištenja aktualnih događaja koji su uglavnom bili izvan Harrisove kontrole kako bi udario potpredsjednika - samo jedan dan nakon što je posjet zajednici koju je opustošio uragan Helene pretvorio u politički udar. Trump je u utorak za eskalaciju rata na Bliskom istoku okrivio vanjsku politiku Bidena i Harrisa, rekavši da "takozvani neprijatelj više ne poštuje našu zemlju".

Teške optužbe na račun Bidena i Harris

"Dvoje nesposobnih ljudi koji vode našu zemlju - a mislim da je čak i ne vode - vode nas na rub Trećeg svjetskog rata, rata kao nijedan drugi", rekao je Trump razularenoj masi u Waunakeeju, Wisconsin, tvrdeći bez dokaza da prvi i drugi zapovjednik nacije zapravo nisu zaduženi za upravu.

Glasnogovornik Harrisove kampanje Morgan Finkelstein odbio je komentirati.

Tokom govora — koji se reklamirao kao fokusiran na ekonomiju i proizvodnju — Trump je opetovano prijetio da bi razvoj situacije na Bliskom istoku mogao rezultirati razornim globalnim ratom i okrivio Bidena i Harrisa za iranski napad, za koje je rekao da su američkog protivnika učinili “vrlo bogatim vrlo kratko razdoblje.”

Trump je također ponovio pogrešnu tvrdnju o razmjeni zarobljenika između SAD-a i Irana u rujnu 2023., u kojoj su dvije zemlje razmijenile zatvorenike u Kataru uoči Opće skupštine Ujedinjenih naroda te godine.

"Ako imaju nekoga ko je otet, to je uvijek 6 milijardi dolara, ko je čuo za to?" rekao je Trump. "Neko drugi dobije oko 4000 dolara."

Jedan od uvjeta razmjene bio je da će SAD odmrznuti 6 milijardi dolara zamrznute iranske imovine koja je nastala kao rezultat prodaje nafte Južnoj Koreji koja se dogodila u vrijeme kada su Teheranu ukinute sankcije.

'Iran preplavljen američkim novcem'

Trump je u utorak rekao da je novac "preplavio" Iran "američkom gotovinom", dopuštajući mu da financira svoje militantne, terorističke opunomoćenike koje je SAD označio kao Hamas i Hezbollah. Ali Bidenova administracija branila je tu odredbu sporazuma pred republikanskim napadima, tvrdeći da to ne znači da SAD daje Iranu 6 milijardi dolara za oružje. Dužnosnici su u to vrijeme primijetili da se imovina drži na nadziranom računu i da se tim sredstvima može koristiti samo za kupnju hrane i lijekova.

Republikanci su uzvratili rekavši da je novac zamjenjiv i da bi pristup fondovima oslobodio Iran da troši više na svoje opunomoćenike.

Trump je također kritikovao Harris zbog prošlomjesečne tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da navija za nju - i ustvrdio je da je Iran također podržao potpredsjednicu. Iran nije podržao Harrisa - iako su tri pripadnika iranske vojske hakirala račune e-pošte Trumpove kampanje i poslala hakirane informacije Bidenovoj kampanji, prema Ministarstvu pravosuđa i FBI-u. Američki dužnosnici također su prikupili dokaze koji sugeriraju da je Iran kovao urote da ubije bivšeg predsjednika.

U izjavi, viši savjetnik Trumpove kampanje Brian Hughes ponovio je da je Iran planirao ubiti Trumpa, hakirao kampanju i podijelio informacije s njegovim suparnikom, iako nema dokaza da je Bidenov tim koristio ili čak otvarao privitke e-pošte koji su im poslani.

"Slabost Kamale Harris osnažila je naše protivnike da izazovu kaos diljem svijeta", rekao je.

Iranski napad, u kojem je Teheran ispalio gotovo 200 projektila prema Izraelu, bio je posljednja epizoda eskalacije između dugogodišnjih neprijatelja Izraela i Irana na Bliskom istoku, dok je Izrael pokrenuo vojne operacije u Libanonu, Siriji i Pojasu Gaze protiv dva Teheranova opunomoćenika — militantne skupine Hamas i Hezbollah.

Bidenova administracija osudila je iranski napad u utorak kao "ozbiljnu eskalaciju" i obećala da će se Iran suočiti s posljedicama za lansiranje projektila. Glasnogovornik Pentagona, general major Patrick Ryder rekao je novinarima u utorak da su američki razarači s navođenim projektilima bazirani u Sredozemnom moru pomogli srušiti iranske projektile.

Ali na brifingu za medije u Bijeloj kući, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan odbio je pregledati konkretne akcije SAD-a, uključujući sankcije, kao odgovor na napad, rekavši da SAD i Izrael još uvijek procjenjuju učinak udara i raspravljaju o opcijama za odgovor.

Iran je, sa svoje strane, branio napad kao "legalan, racionalan i legitiman odgovor na terorističke akte cionističkog režima - koji su uključivali ciljanje iranskih državljana i interesa te narušavanje nacionalnog suvereniteta Islamske Republike Iran." Teheran je također zaprijetio daljnjim napadima ako Izrael i njegovi saveznici odgovore na udare.

A Izrael je obećao odgovoriti. U video izjavi nedugo nakon napada, glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da će "napad imati posljedice".