temelj demokratije

Šef Misije OSCE-a poslao snažnu poruku uoči lokalnih izbora u BiH

Glasanje na izborima temelj je demokratije te pozivam sve građane da učestvuju u izbornom procesu i time se pobrinu da se na dan izbora čuje i njihov glas.

Naša je odgovornost da oblikujemo budućnost naših zajednica donošenjem promišljenih odluka, na osnovu informacija. Svaki glas je bitan, jer zajedno možemo graditi bolje sutra, kazao je šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler u povodu predstojećih Lokalnih izbora koji će biti održani 6. oktobra.   

U završnici predizbornih debata, OSCE poziva građanke i građane da osiguraju da se na biračkim mjestima čuje njihov glas.

Iz Misije OSCE-a su za Fenu podsjetili da su od 16. do 28. septembra uspješno okončali niz predizbornih debata, koje su, kao suštinski elementi demokratskog procesa, za cilj imale informisanje građana o kandidatima i njihovim platformama.

Debate su, dodali su, organizirane u Zenici, Tuzli, Vukosavlju, Goraždu, Velikoj Kladuši, Bileći, kao i u Brčko distriktu BiH, gdje su u debati učestvovali kandidati za načelnika/gradonačelnika te kandidati za zastupnike u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Pojasnili su da su debate sastavni element šire inicijative realizirane u cilju jačanja transparentnosti izbornog procesa i angažmana birača.

Debate su organizirane u okviru projekta pod nazivom "Jačanje integriteta izbornog procesa 2024. i 2026. godine, u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima", koji realizira Misija OSCE-a u BiH, uz finansijsku podršku vlada Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Kraljevine Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.