velika stvar

Potpisani memorandumi o saradnji Istanbulske trgovinske komore sa ZEDA-om i Privrednom komorom ZDK

Na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024 danas su potpisani memorandumi o saradnji Istanbulske trgovinske komore sa Zeničkom razvojnom agenijom ZEDA i Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona.

Memorandume su potpisali predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić, predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić i direktor ZEDA-e  Senad Pašalić.

Ministar privrede Zeničko–dobojskog kantona Samir Šibonjić istakao je da je velika stvar potpisati sporazum sa drugom najvećom komorom na svijetu.

"Ubijeđen sam da će ovo donijeti za ZDK i BiH velike benefite", kazao je Šibonjić.

Predsjenik Istanbulske trgovinske komore, druge po redu najveće privredne komore na svijetu sa više od 800.000 članica, Šekib Avdagić, kazao je da je optimista s obzirom na dugogodišnju zajedniču historiju, saopćeno je iz ZEPS-a.

"Želja nam je da ovaj sajam dobije na značaju i nastavi svoju misiju još jače u budućnosti. Imat ćemo preko 700 B2B sastanaka na sajmu. Jutros sam posjetio sve turske firme i sve su zadovoljne, ostvarili su dobre kontakte i imate će dobre rezultate.

Cilj je da uduplamo trgovinsku razmjenu. Zajedno sa ministrom Šibonjićem, razmišljamo kako što više investitora iz Turske dovesti u ZDK, pogotovo one koji rade za tržište EU. Imate sve predispozicije za to, odličnu radnu snagu, školovanu i stručnu, porezi su prihvatljivi, Vlada ZDK je efikasna, energija je dostupna, sve vam je odlično.

U usporedbi sa drugim kantonima ovaj kanton ima bolje uslove za investiranje", kazao je Avdagić.

Predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić kazala je da istinski vjeruje da će realizacijom planiranih aktivnosti doprinijeti unapređenju saradnje privrednika iz Republike Turske i Zeničko-dobojskog kantona sa jedne strane, a zatim i stvaranju još snažnijih ekonomskih i društvenih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Senad Pašalić, direktor ZEDA-e je istakao da će se ovim memorandumom bh. privrednicima otvoriti vrata saradnje sa turskim kompanijama.

"Kreirana je velika prilika za sve naše izvoznike da ostvare saradnju sa vodećim kompanijama iz Turske iz različitih oblasti.

Radi se o svjetskim liderima iz industrije namještaja, metalne industrije, ali i liderima u oblasti avioindustirje, proizvodnje automobila, gdje u saradnji sa turskim firmama naše kompanije mogu ostvariti saradnju na trećim tržištima", kazao je on.

Ovim sporazumima su planirane zajedničke aktivnosti, od kojih su najvažnije: poticanje, promocija i olakšavanje efikasne komunikacije i saradnja u oblastima trgovine i usluga, razmjena informacija sa ciljem proširenja ekonomske i industrijske saradnje, trgovine, promoviranje ulaganja i transfer tehnologija, jačanje bilateralnih ekonomskih veza i međusobna podrška u implementaciji aktivnosti kao što su seminari, programi, kursevi i konferencije, organiziranje posjeta industrijskih i privrednih delegacija između dvije zemlje u cilju proširenja saradnje između svojih članica, promoviranje i suorganiziranje sajmova, poticanje razmjene tehničkih i profesionalnih iskustava između članova.

Zeničko-dobojski kanton je strateški važan kanton za privredni razvoj Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine. U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Kantona, za prvih šest mjeseci 2024. godine, koja iznosi 2,2 milijarde KM, vanjskotrgovinska razmjena sa Republikom Turskom iznosila je 119 miliona KM.

Uvoz iz Republike Turske u Zeničko-dobojski kanton u prvih šest mjeseci 2024, godine iznosio je 86.516.602KM (od čega najviše plastične mase, te gvožđe i čelici).

Izvoz iz Zeničko-dobojskog kantona u Republiku Tursku iznosio je 33.930.277KM (od čega najviše papir/karton 12.139.009 KM), saopćila je Pres-služba ZEPS-a.