gaze im dostojanstvo

Protesti u Širokom Brijegu: Oduzima nam se dostojanstvo, traje hajka na učitelje

Nezadovoljni prosvjetari iz Županije Zapadnohercegovačke u srijedu su u Širokom Brijegu održali protestnu šetnju kojom su izrazili nezadovoljstvo "tretmanom koji vladajući već godinama imaju prema zaposlenicima škola" te od Vlade ŽZH traže povećanje plaće i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

"Tražimo povećanje plaće i potpisivanje novog kolektivnog ugovora. U ovim uvjetima i financijskoj situaciji nama bi trebalo povećanje od 100 posto, znamo da je to nerealno pa tražimo neki postotak koji će biti pošten i biti takav da se od te plaće može živjeti", izjavila je u razgovoru za Fenu Jasminka Petric, predsjednica Sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH.

Poručila je i kako im je sve što je dosad bilo ponuđeno, bilo omalovažavanje.

Protestnom šetnjom prosvjetni radnici iskazali su nezadovoljstvo zbog, kako kažu, tretmana koji vladajući već godinama imaju prema zaposlenicima škola.

Kako su naveli, godinama im se obećavaju, a ne ispunjavaju zahtjevi.

"Pozivaju na strpljenje, a vidimo kako se mnogi preko noći bogate, ucjenjuju radnike višegodišnjim zapošljavanjem na određeno radno vrijeme, a za to ne postoji zakonska potreba.

Obmanjuju javnost modernizacijom škola, a učenici sjede u klupama starijim od njihovih roditelja, obmanjuju javnost reformom sustava obrazovanja, a učitelji su sramotno potplaćeni i nepripremljeni", istaknuli su iz Sindikata.

Naveli su i kako toj časnoj profesiji, nesvjesni posljedica, godinama oduzimaju dostojanstvo dovodeći profesore do toga da doslovno mole adekvatnu plaću.

"Zato se danas u javnom prostoru može čuti hajka na učitelje, omalovažavanje i obezvređivanje svega što predstavlja naša profesija, nepoštivanje i etiketiranje", napominju iz Sindikata te dodaju da mladi više ne upisuju učiteljske studije ili posao traže izvan BiH.