mnogi obustavili nastavu

U Beogradu protest prosvjetnih radnika, ništa od dogovora s premijerom Vučevićem

Prosvjetni radnici u Srbiji organizirali su u srijedu protest ispred srbijanske Skupštine nakon što u utorak nisu postigli dogovor o povećanju plaća tokom pregovora s premijerom Srbije Milošem Vučevićem.  

Također, u pojedinim školama u Srbiji povodom štrajka obustavljena je nastava. Iiz srbijanskog Ministarstva prosvjete je saopćeno da je nastava organizirana u 48,32 posto škola dok je nastava potpuno obustavljena u 23,39 posto škola.

"Predškolske ustanove, njih 90 posto, radie su po ustaljenom redu, dok su ostale radile po izmijenjenom režimu", stoji u saopćenju iz srbijanskog Ministarstva prosvjete.

Prosvjetni radnici zahtijevaju povećanje plaća, kojim bi se početna plaća nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koja iznosi 740 eura izjednačila sa srbijanskim prosjekom koji je trenutno 818 eura.

Srbijanski primjer u utorak je kazao da nema bolje ponude za predstavnike sindikata prosvjete od januarske povišice od 12 posto za nastavno i osam posto za nenastavno osoblje.

Vlada Srbije najavila da će povećati plaću prosvjetnim radnicima od 1. januara 2025. godine za 12 posto te 8 posto za nenastavno osoblje što je za vladu maksimalno povećanje, kazala je srbijanska ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović.