historija

Doktor tvrdi da su ovo bile posljednje riječi Josipa Broza Tita. Nakon toga je pao u komu i više se nije probudio

Borba za život Josipa Broza Tita trajala je nekoliko mjeseci, amputirana mu je noga, a posljednje dane proveo je u komi iz koje se, zapravo, nikada nije probudio.

“Umro je drugo Tito”, bile su riječi Miroslava Lilića koji je na ondašnjoj Televiziji Zagreb “radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima” pripoćio da je umro jugoslavenski maršal.

Liječnik Milomir Stanković je 36 godina kasnije otkrio koje su bile posljednje riječi čovjeka koji je 35 godina bio gospodar života i smrti u bivšoj Jugoslaviji.

Doktor Stanković u to je vrijeme bio mlad doktor koji je dežurno pored Titove postelje. Zadatak mu je bio zapisivati dijagnoze, prognoze liječnika i terapije koje uzima. Doktor Stanković je umro prosincu 2019. godine kao jedan od posljednjih svjedoka posljednjih dana jugoslavenskog maršala.

O događajima kojima je svjedočio govorio je u knjizi “Tito između života i smrti ” objavljenoj 2016. godine. Sjedeći pokraj Titova bolničkog kreveta, Stanković je čuo i posljednje riječi Josipa Broza.

“Kad je vidio da je sve propalo njegove posljednje riječi su bile: ‘Što sve ovo treba da znači!’. E sad, je li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na liječnike koji su mu obećavali da će terapija uspjeti, ne znam… Tito poslije više nije mogao govoriti i do kraja života je bio u umjetnoj komi”, govori doktor Stanković napominjući da se ravna linija pojavila 4. svibnja u 15:05.

Dr. Predrag Lalević, član liječničkog konzilija, ( i on je preminuo 2019.) Tita je isključio s aparata. Sljedećeg dana, 5. svibnja, Plavim vlakom iz Ljubljane je prevezen u Beograd gdje je i pokopan.

U knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita“, ( Zagreb/Fraktura/ 2023.) slovenski književnik Žarko Petan piše da je Tito prije smrti zatražio svećenika da se ispovjedi!

Od čega je sve bolovao Josip Broz?

Dugogodišnji lider Jugoslavije, bolovao je od nekoliko zdravstvenih problema tijekom svog života, posebno u kasnijim godinama. Njegovo stanje se naglo pogoršalo tijekom 1970-ih.

Naime, Tito je imao problema sa srcem, uključujući visok krvni tlak i aterosklerozu (otvrdnjavanje arterija). Tijekom godina, njegovo srce je postajalo sve slabije. Bolovao je i od dijabetesa, što je dodatno kompliciralo njegovo zdravstveno stanje. Posebno je izazivalo probleme s cirkulacijom, što je dovelo do pojave gangrene u nogama.

Početkom 1980. godine zbog gangrene mu je amputirana lijeva noga kako bi se zaustavilo širenje infekcije. Međutim, njegovo zdravlje je nakon toga ozbiljno narušeno.

Nakon njegove smrti kolale su priče da je preminuo ranije, a s objavom smrti se čekalo da se priprema sve unutarnje okolnosti i senzibilizira javnost da bi se ta vijest mogla objaviti.

Te nedjelje jugoslavenske novine izašle su s naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a onda je 4. svibnja stigla vijest da je umro.

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, objavljeno je u priopćenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao Miroslav Lilić.