velika investicija

Počinje izgradnja Centra za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica

Prigodnom svečanosti i polaganjem kamena temeljca u krugu Kantonalne bolnice Zenica, ozvaničen je početak izgradnje Centra za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica, koji bi trebao biti u funkciji u oktobru 2026. godine.

Predstavnik investitora, sarajevske kompanije Medicor d.o.o., prof. dr. sc. med. Mirsad Kacila najavio je kako bi već u narednih nekoliko dana trebala početi priprema terena za izgradnju ovog objekta na četiri nivoa ukupne korisne površine 2.966,54 kvadratnih metara te bruto površine 3.325,26 kvadratnih metara.

Planirana vrijednost građevinskih radova iznosi 9.257.496 KM.

"Ovo je bolnica koja će biti ugovorom vezana sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, a to znači da će pacijenti koji će dolaziti ovdje biti kao i pacijenti koji dolaze sa zdravstvenom knjižicom u bilo koju bolnicu u javnom sektoru, ovdje u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu - istakao je Kacila.

On je najavio kako bi ova bolnica trebala da pruža između 1.800 i 2.000 interventnih kardioloških procedura u toku jedne godine.

-Smatram da je to jedan vrlo veliki korak naprijed, ali uz interventnu kardiološku procedeuru koja će biti rađena u ovoj bolnici, također je planiran tzv. kardiohirurški bekap. To znači, za sve hitne slučajeve koji trebaju biti operirani, ukoliko ne postoji mogućnost transporta za težu operaciju na srcu odavde do Sarajeva, to će biti urađeno ovdje u Zenici - kazao je Kacila.

Direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović istakao je kako je interventna kardiologija "zlatni standard“ u pružanju usluga i liječenja bolesti kardiovaskularnog sistema.

-Želim da zahvalim na odzivu, a odgovornim čelnicima na dosadašnjem i budućem razumijevanju te da ovaj današnji korak shvate kao početni korak ka uređenju i vođenju zdravstvene politike i provođenja reformi iz oblasti zdravstva, od interesa za područje Kantona. Također, želim izraziti molbu svim nivoima vlasti da daju podršku za izgradnju nove Kantonalne bolnice - kazao je Zulović.