Jeziv slučaj

O braći koja su ubila roditelje snimljena serija i obara sve rekorde gledanosti: Sada su se oni oglasili iz zatvora

Braća Menendez tvrdili su da ih je otac godinama seksualno zlostavljao

I dok Netflixova serija “Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story” obara sve rekorde gledanosti, ogorčena braća Menendez tvrde da nisu dobro prikazani u ovoj popularnoj dramskoj adaptaciji. Erik Menendez nedavno je osudio seriju, optužujući Ryana Murphyja za “lažne i karikiraturne prikaze” njega i njegova brata Lylea.

Osuđeni na doživotni zatvor bez pomilovanja

Prije 30 godina Lyleu i Eriku Menendez sudilo za ubistvo roditelja. Braća, koja su tada imala 21 i 18 godina, ubila su svoju majku Kitty i oca Josea Menendeza 20. avgusta 1989. Njima se odvojeno sudilo 1993., pa opet zajedno 1995., a 1996. su osuđeni za ubistvo svojih roditelja na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Slučaj braće Menendez jedno je od najpoznatijih suđenja u američkoj historiji. Javnost je u početku bila zgrožena brutalnošću zločina, ali su se mišljenja počela mijenjati kad su tokom suđenja objavljena svjedočanstva o zlostavljanju. Ryan Murphy izjavio je ranije da serija istražuje navedeno seksualno zlostavljanje i motiv ubojstva, piše Index. hr.

Braću Menendez u seriji su utjelovili Cooper Koch i Nicholas Alexander Chavez, dok njihove roditelje glume Javier Bardem i Chloe Sevigny.

Nakon što su priznali da su ubili svoje roditelje, Erik i Lyle na suđenju su tvrdili da su to učinili jer ih je otac godinama seksualno zlostavljao, a majka ih je tukla. Međutim, osim prikazivanja zlostavljanja, serija implicira da su njih dvojica imala incestuoznu vezu.

Naime, u drugoj i šestoj epizodi navodi se da su braća imala incestuozan odnos te da ih je majka jednom prilikom zatekla kako se zajedno tuširaju. Time je indicirano da je potencijalni razlog za ubistvo roditelja bilo otkriće o pravoj prirodi njihovog odnosa. Strani mediji pišu da ne postoji nikakav trag koji bi dokazao da je to istina.

Robert Rand, koji je istraživao slučaj i napisao knjigu "The Menendez Murders", u razgovoru za Hollywood Reporter izjavio je da ne vjeruje da su Erik i Lyle imali incestuoznu vezu. "Ne vjerujem da su ikad bili ljubavnici", rekao je Rand nedugo nakon premijere serije.

"Kružile su glasine na suđenju da je između njih možda postojala neka čudna veza, ali vjerujem da je njihov jedini fizički kontakt bio ono što je Lyle svjedočio, da je s osam godina izveo Erika u šumu, gdje su se 'igrali' četkicom za zube. To sigurno ne bih nazvao seksualnom vezom. To je odgovor na traumu jer je to njima radio otac", dodao je Rand.

U seriji su izdvojeni neki bitni dijelove priče, kao što su izjave rođaka braće Menendez ili nepravednosti tokom suđenja, a istovremeno su ubačeni događaji i činjenice koji se nisu dogodili. Također, braća Menendez u seriji ostavljaju dojam karikatura - Erik je lik s kojim bi publika trebala suosjećati jer ga svi zlostavljaju, dok je Lyle bezosjećajni negativac i materijalist koji ima problema s drogama.

U seriji braća počinju ozbiljno razmišljati o ideji da ubiju svoje roditelje nakon što je Kitty silom strgnula Lyleov tupe nanijevši mu ogromnu bol. Lyle je tupe nosio i u stvarnom životu, ali to je skrivao od brata.

Prema L. A. Timesu, Jose je Lyleu 1987. kupio periku kako bi sačuvao političku karijeru koju je zamislio za svog sina, tada tinejdžera. Nadalje, Lyle je svjedočio da je sukob s Kitty bio istinit i da je plakao od boli i sramote što je njegov mlađi brat saznao za tupe.

U seriji je prikazano da su braća sve priznala terapeutu L. Jeromeu Ozielu. To je istina, no u stvarnosti je tiok događaja bio malo drugačiji. Terapeutova ljubavnica Judalon Smyth slučajno je čula kako Lyle i Erik govore da su ubili roditelje. Međutim, tek nekoliko mjeseci poslije javila je policiji da ima audiosnimke, što je na kraju dovelo do njihovog hapšenja.

Oprostili se od roditelja uz pjesme grupe Milli Vanilli

Novinar Dominick Dunne, koji je u seriji pripovjedač, doista je izvještavao za Vanity Fair. Također, tačna je scena u kojoj se braća opraštaju od roditelja uz pjesme grupe Milli Vanilli.

Osim toga, u seriji advoktica Leslie Abramson kritikuje braću zbog prikupljanja novca za njen honorar preko donacija, dok je u stvarnosti tražila donacije za Erikov fond za odbranu u iznosu od milion dolara. Također, Jose Menendez u stvarnosti nije vidio sinove sa sačmaricama, već je upucan u leđa.

Osim toga, u predzadnjoj epizodi prikazano je kako Erik razgovara s O.J.-em Simpsonom u susjednoj ćeliji. To je istina. Naime, slavni igrač NFL-a godinama je poznavao porodicu Menendez.

"Svakako nikad nisam mislio da ćemo se kasnije sresti u zatvoru i suočiti se s optužbama za ubojstvo. To je sigurno", rekao je jednom prilikom Simpson, koji je kasnije oslobođen optužbi za ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana, piše People.

Također, u osmoj epizodi serije prikazan je potres zbog kojeg se odgađa vijećanje porote na prvom suđenju. To je istina - u januaru 1994. potres magnitude 6.7 po Richteru doista je pogodio Los Angeles.

Erik Menendez je u izjavi na X-u svoje supruge kritizirao Netflix i izvršnog producenta Ryana Murphyja jer nisu prikazali pravu priču.

"Za mene je tužno što je Netflixov sramotni prikaz tragedija koje okružuju naš zločin vratio bolnu istinu nekoliko koraka unatrag - u vremena kad se optužba temeljila na vjerovanju da muškarci ne mogu biti seksualno zlostavljani i da muškarci ne doživljavaju traumatično iskustvo silovanja kao žene. Te odvratne laži osporile su i razotkrile nebrojene hrabre žrtve u posljednja dva desetljeća, koje su hrabro progovorile nakon što su se suočile s vlastitim sramom. A sada je Murphy stvorio ovaj grozni narativ kroz gnusne i užasne prikaze Lylea i mene te obeshrabrujuće klevete.

Zar istina nije dovoljna? Neka istina ostane istina. Demoralizirajuće je da jedan čovjek, koji ima moć, može potkopati desetljeća napretka u osvjetljavanju dječje traume. Nasilje nikad nije odgovor, nikad nije rješenje i uvijek je tragično", poručio je Erik Menendez.