najviše u beogradu

U Srbiji od početka godine više od 1.400 oboljelih od velikog kašlja, dva smrtna slučaja

Od početka 2024. godine na teritoriji Srbije potvrđena su 1.483 slučaja obolijevanja od velikog kašlja (pertusis), saopćio je srbijanski Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ovaj broj oboljelih je, prema podacima Servisa javnog zdravlja, potvrđen zaključno s 30. septembrom, pri čemu su zabilježena i dva smrtna ishoda uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane djece uzrasta dva i pol, odnosno tri mjeseca.

Institut navodi kako je kod najvećeg broja prijavljenih slučajeva pertusisa dijagnoza postavljena tokom januara ove godine, dok se od marta registruje pad broja oboljelih.

Najveći broj slučajeva obolijevanja je zabilježen u uzrasnim grupama starijim od 20 godina, odnosno uzrasta od deset do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabilježena kod djece mlađe od 12 mjeseci i kod djece uzrasta od deset do 14 godina.

"Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 140 bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 mjeseci", saopćeno je iz "Batuta".

Najveći broj slučajeva pertusisa registrovan je kod osoba s teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gdje su registrovane i najviše stope incidencije.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca, a prenosi se kapljičnim putem.

Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Bolest se može prevenirati vakcinacijom djece.