nevažeći udžbenici

Politički skandal u Tešnju: Djeca kao žrtve predizbornih manipulacija

Politička previranja u Tešnju posljednjih dana potresaju lokalnu zajednicu, nakon što je otkriveno da su učenici prvih razreda osnovnih škola dobili nevažeće udžbenike.

Iza cijelog slučaja, kako se navodi, stoje političke manipulacije, s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Nezirom Pivićem i kantonalnim ministrom obrazovanja Mirzom Mušijom na čelu, koji su, dakle po cijelom Zeničko-dobojskom kantonu organizirali (‘predizborne’) proslave s djecom, dijeleći udžbenike koji ne zadovoljavaju službeni kurikulum.

Podjela udžbenika – politički trik?

Djeca iz Tešnja, zajedno s njihovim roditeljima, pozvana su da prisustvuju podjeli udžbenika.

No, ono što je trebalo biti simbol olakšanja za mnoge porodice koje se bore s inflacijom i rastućim troškovima, pretvorilo se u farsu.

Ispostavilo se da udžbenici, koje su djeca ponijela kući, nisu usklađeni s važećim obrazovnim planom i programom. Učitelji su ubrzo obavijestili roditelje da te knjige ne mogu koristiti jer nisu u skladu sa standardima, čime su razotkrili manipulaciju kojoj su djeca bila izložena.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i kantonalni ministar obrazovanja Mirza Mušija, prema dostupnim informacijama, odgovorni su za potpisivanje ugovora vrijednog 4,5 miliona maraka s firmom koja je isporučila nevažeće udžbenike.

Postavlja se pitanje kako je moguće da ministar obrazovanja nije znao da udžbenici ne odgovaraju nastavnom planu i programu, kao i zašto je potpisan ovako skup ugovor bez potrebnih provjera.

Nepoznata firma u centru skandala

Iako ime firme koja je isporučila ove udžbenike još uvijek nije otkriveno, istražitelji navodno već rade na otkrivanju pozadine ovog posla. Firma je, kako se sumnja, iskoristila priliku da isprazni svoja skladišta od udžbenika koji su nevažeći za obrazovni sistem Zeničko-dobojskog kantona.

Politička odgovornost, međutim, nije jedina stvar koja se ovdje postavlja kao problem. Sve više izvora navodi sumnje da je ovaj posao bio rezultat 'dila' između naručitelja, Zeničko-dobojskog kantona, i firme koja je isporučila udžbenike.

Ova pitanja su predmet za istraživanja policije i tužilaštva, a odgovori bi mogli otkriti još dublje korupcijske veze unutar kantonalnih vlasti.

Reakcije i posljedice

Načelnik Tešnja, Suad Huskić, odgovorio je na optužbe lokalne opozicije, rekavši kako Općina nema nikakve veze s kupovinom udžbenika, jer je to u nadležnosti Ministarstva obrazovanja. Međutim, činjenica ostaje da je Općina Tešanj organizovala ceremoniju podjele udžbenika, što se mnogima čini kao dio političke promocije.

Iz Naroda i pravde (NiP) oštro su kritikovali ovaj događaj, ističući da su roditelji i djeca postali žrtve političke igre u predizborno vrijeme. Također, zatražili su hitnu istragu i odgovornost za one koji su omogućili ovakvu zloupotrebu javnih sredstava.

Dok politički akteri prebacuju odgovornost jedni na druge, ostaje neizvjesno hoće li ova afera imati ozbiljnije pravne posljedice. Jedno je sigurno – povjerenje građana u kantonalne i općinske vlasti u Tešnju, uključujući načelnika Huskića - ozbiljno je narušeno, a djeca i roditelji, umjesto pomoći, ostali su razočarani i prevareni.

I u ZDK i u općini Tešanj, vlast obnaša SDA.