potpisuju ugovor

UKC Tuzla odbacio žalbu za nabavku linearnog akceleratora. Advokati se oglasili: Uplatnice ranije nisu bile sporne, zašto su sada

Iz UKC-a su dodali da će ugovor o višemilionskoj investiciji u narednim danima biti potpisan s izabranim ponuđačem - firmom Inel-Med d.o.o. Mostar

Univerzitetski klinički centar Tuzla (UKC) objavio je danas da je okončan postupak dodjele ugovora za nabavku Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma.

Dodali su da će ugovor o ovoj višemilionskoj investiciji u narednim danima biti potpisan s izabranim ponuđačem - firmom Inel-Med d.o.o. Mostar.

Kako tvrde s UKC-a, time su "napokon stvorene pretpostavke da UKC Tuzla ponovo uspostavi kapacitete za pružanje usluga radio terapije onkološkim pacijentima".

Šta ne piše u saopćenju?

Međutim, ono što se ne navodi u saopćenju, koje potpisuje vršilac dužnosti direktora UKC Tuzla Šekib Umihanić, jeste da je Univerzitetski klinički centar u međuvremenu odbio žalbu drugog ponuđača, firme MSG iz Tuzle, iako su na web-stranici UKC-a prethodno najavili da će odluku o žalbi saopćiti još 30. septembra.

UKC Tuzla najavio da će odluku o žalbi objaviti još 30. septembra

A razlog, kako saznaje Raport, zbog kojeg je žalba označena kao neuredna jeste, kako se navodi u Zaključku UKC-a, to što "ne sadrži dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka".

Zbog toga smo se obratili pravnom zastupniku firme MSG, advokatskoj Kancelariji Nezirić, iz koje su nam dostavili zaključak UKC Tuzla kojim se žalba MSG d.o.o. Tuzla odbacuje kao neuredna, "iz razloga što je uz žalbu kao dokaz o uplati naknade za vođenje žalbenog postupka, dostavljena uplatnica kao dokaz o izvršenoj uplati".

Dio Zaključka kojim se odbija žalba MSG-a

Iz advokatske kancelarije su nam dostavili uplatnicu koja je dostavljena u žalbi MSG d.o.o. Tuzla ugovornom organu UKC Tuzla, kao i dva primjerka uplatnica koje su dostavljene u drugim postupcima javnih nabavki.

Kako navode iz Kancelarije Nezirić, tada uplatnice nisu bile sporne ni ugovornom organu ni Uredu za razmatranje žalbi BiH.

Tri uplatnice: Jedna sporna, dvije nisu

"Prvi primjer se odnosi na žalitelja Siemens Medicina d.o.o. Sarajevo i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-891/24 ugovornog organa JZU UKC Tuzla.

Drugi primjer se odnosi na žalitelja Tuzla-Farm d.o.o. Tuzla i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-340-10-1/24, također ugovornog organa JZU UKC Tuzla", navode iz Kancelarije Nezirić.

Ovakav sročen zaključak UKC Tuzla znači da je protiv njega moguće pokrenuti samo još upravni spor pred Sudom Bosne i Hercegovine (ne i pred Uredom za razmatranje žalbi BiH koji bi bio naredna instanca i koji je obarao prethodne nabavke spomenutog aparata, utvrdivši niz kršenja propisa), ali da to ne može zaustaviti potpisivanje ugovora s firmom koju je izabrao UKC Tuzla za nabavku linearnog akceleratora.

A riječ je o firmi (Inel-Med) koju je UKC Tuzla birao i u prethodnim postupcima nabavki, a koji je nakon žalbi sarajevske firme Siemens Medical poništavao Ured za razmatranje žalbi BiH.

S obzirom na to da se poništavanje nabavke spomenutog aparata ponavljalo nekoliko puta od marta prošle godine, što je izazvalo dodatnu agoniju teško oboljelih pacijenata s područja Tuzlanskog kantona, u cijeli se slučaj uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Preduzelo je Tužilaštvo i konkretne korake kako bi utvrdilo šta se tu zapravo dešava i da li je možda bilo pogodovanja određenim ponuđačima...