jezive informacije

Šire se izvještaji da su Rusi upravo bacili ‘oca svih bombi’: Upotrijebljeno je termobaričko oružje

Društvenim mrežama šire se izvještaji o tome da su ruske snage pogodile ukrajinski grad Vovčansk u regiji Harkiv koristeći iznimno snažnu bombu, za koju neki tvrde da je termobaričko oružje ODAB-9000. Izvještaji nisu neovisno potvrđeni.

Snimke koje se šire pokazuju nešto što izgleda kao razorna eksplozija u središtu grada. Prema tvrdnjama nekih ruskih blogera, eksploziju je izazvala ODAB-9000, koja se inače naziva i "Otac svih bombi". Drugi tvrde da se radi o termobaričkoj bombi FOAB-1500.

Šta je ODAB-9000?

Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana za stvaranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati široka razaranja na velikom području. Ako je napad zaista izveden njome, ovo bi bila prva zabilježena upotreba ODAB-9000 u borbi.

Termobarično oružje djeluje tako da koristi kisik iz okolnog zraka za generiranje intenzivne eksplozije i udarnog vala. ODAB-9000 se smatra uglavnom eksperimentalnim, jer je testiran samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je dio ruskog standardnog arsenala, piše Kyiv Post.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najčešće korišteno teško zračno streljivo u Rusiji, koje je nadograđeno sustavom navođenja, što omogućuje precizne udare na utvrđene ciljeve.

Međutim, sama snaga eksplozije u Vovčansku dovela je do raširenih spekulacija da je možda korišteno nešto puno moćnije, poput ODAB-9000.