izrazio zabrinutost

Šef UN-a izrevoltiran situacijom na Bliskom istoku: Krajnje je vrijeme da se zaustavi mučni ciklus

Ovaj smrtonosni ciklus nasilja mora prestati, rekao je

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu na rastuće nasilje na Bliskom istoku, naglašavajući značajno pogoršanje situacije u Libanu.

"Bjesni požari na Bliskom istoku brzo postaju pakao", rekao je Guterres na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji na Bliskom istoku, dodajući da je "prije tačno nedelju dana obavijestio Vijeće sigurnosti o alarmantnoj situaciji u Libanu“.

"Od tada su stvari postale mnogo, mnogo gore“, rekao je on.

Ponovio je da je Plava linija viđala tenzije godinama.

"Ali od oktobra, razmjena vatre je proširena po obimu, dubini i intenzitetu", istakao je on.

Guterres je takođe izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava i sve veće nestabilnosti u regionu.

"Krajnje je vrijeme da se zaustavi mučni ciklus eskalacije nakon eskalacije koji ljude na Bliskom istoku vodi ravno preko litice", rekao je Savjetu.

Dodao je da se svaka nova eskalacija koristi kao izgovor za dalje nasilje, stvarajući smrtonosni i destruktivni ciklus.

"Ovaj smrtonosni ciklus nasilja mora prestati," rekao je Guterres, dodajući da vrijeme ističe da se spriječi da situacija gurne region u dalji haos.

Iran je u utorak ispalio oko 180 projektila na Izrael, navodeći da je to odmazda za nedavne atentate na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha, šefa Hezbollaha Hassana Nasralaha i komandanta Iranske revolucionarne garde Abbasa Nilforoshana.

Izrael je kasno u utorak obećao da će odgovoriti na napad u trenutku po njihovom izboru, nazvavši ga "ozbiljnom, opasnom eskalacijom".

Regionalne tenzije su eskalirale zbog izraelske gotovo jednogodišnje nemilosrdne ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 41.600 ljudi, većinom žena i djece, nakon napada Hamasa prošlog 7. oktobra.

Sukob se proširio i na Liban, a Izrael je pokrenuo smrtonosne napade širom zemlje u kojima je od 23. septembra ubijeno više od 1.000 ljudi i povrijeđeno oko 3.000.