prva posjeta

Starmer u posjeti Bruxellesu, obećao postaviti veze Britanije i EU na “pozitivne temelje”

Britanski premijer Keir Starmer obećao je u srijedu da će postaviti veze s EU na "pozitivne temelje", na početku prve posjete Bruxellesu s ciljem ponovnog pokretanja odnosa nakon ljutnje zbog Brexita.

Starmer je obećao "resetiranje" s Evropskom unijom, ali otkako je preuzeo vlast u julu, pružio je nekoliko detalja o tome kako poboljšati mukotrpno sklopljene dogovore koji reguliraju veze između dvije strane otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok.

"Čvrsto vjerujem da se britanska javnost želi vratiti pragmatičnom, razumnom vodstvu kada je riječ o odnosima s našim najbližim susjedima, kako bi Brexit uspio", izjavio je Starmer prije početka razgovora s čelnicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Odlučni smo vratiti ovaj odnos na stabilne, pozitivne temelje koje mislimo da svi želimo vidjeti – kazao je.

Von der Leyen, koja se također susrela sa Starmerom tokom prošlomjesečnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a, poručila mu je da "u ovim vrlo nesigurnim vremenima, istomišljenici poput nas moraju tješnje sarađivati".

"Trebali bismo istražiti obim za širu saradnju dok smo usredsređeni na potpunu i vjernu provedbu sporazuma o povlačenju", rekla je.

Starmerova posjeta – prva posjeta britanskog premijera sjedištu EU od 2020. - trebala bi poslati jasan signal da je stranica okrenuta nakon što je njegova Laburistička stranka zbacila konzervativce s vlasti.

Britanski čelnik, koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak u EU, insistirao je, međutim, na tome da njegovo ponovno postavljanje neće značiti poništavanje Brexita, koji je i dalje politički toksična tema u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Starmer je umjesto toga pod pritiskom da bude precizniji o tome što tačno želi za Britaniju od EU - i šta je spreman dati zauzvrat.

Downing Street je saopćio da će iskoristiti putovanje kako bi razgovarao o "svojim ambicijama za sljedećih nekoliko mjeseci" sa šeficom komisije i drugim čelnicima EU.

Laburisti žele poboljšanja postojećeg sporazuma o trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i EU koji bi trebao biti obnovljen 2026.

To uključuje pregovore o novom sigurnosnom paktu s 27-članim blokom, veterinarski sporazum za ublažavanje graničnih provjera poljoprivrednih proizvoda i uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija.

Prije nego što je krenuo u Bruxelles, Starmer je prvo održao bilateralne sastanke s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, prenosi AFP.