fenomen

Kako nastaje polarna svjetlost?

Kako nastaje polarna svjetlost? Ako ste se ikad pitali što stoji iza ovog magičnog svjetlosnog spektakla na nebu, na pravom ste mjestu!

Polarna svjetlost, ili aurora, pravi je prirodni show koji osvaja sve koji ga imaju priliku vidjeti. Zamislite – zeleni, crveni, plavi i ljubičasti tragovi koji plešu na noćnom nebu, stvarajući prizor koji izgleda kao da dolazi iz druge dimenzije.

Šta je polarna svjetlost?

Polarna svjetlost, poznata i kao aurora, je nevjerojatna prirodna pojava koja osvjetljava noćno nebo na određenim dijelovima svijeta. Polarna svjetlost koja se pojavljuje na sjevernoj hemisferi naziva se aurora borealis, dok se ona na južnoj hemisferi zove aurora australis.

Ovaj fenomen nije samo spektakularan za gledanje, već je i duboko ukorijenjen u znanosti, što ga čini fascinantnim i za znanstvenike i za ljubitelje prirode. Ako se pitate što je polarna svjetlost, zamislite svjetlosni show na nebu koji stvara priroda. Zelena je najčešća boja koju možete vidjeti, no ponekad se mogu pojaviti i crvene, plave, pa čak i ljubičaste nijanse.

Ove boje ovise o vrsti čestica u Zemljinoj atmosferi koje sudjeluju u procesu stvaranja svjetlosti. Primjerice, kisik stvara zelene i crvene boje, dok dušik uzrokuje plave i ljubičaste nijanse.

Ovaj fenomen nadahnuo je mitove i legende starih naroda, koji su vjerovali da su to duše predaka ili božanska svjetla. No, danas znamo da je polarna svjetlost rezultat složenih interakcija između Sunca i Zemljine atmosfere. No, kako točno nastaje polarna svjetlost?

Kako nastaje polarna svjetlost?

Kada govorimo o tome kako nastaje polarna svjetlost, odgovor se nalazi u svemiru. Sve započinje na Suncu, koje povremeno izbacuje ogromne količine energije u obliku solarnog vjetra. Ovaj vjetar čine nabijene čestice, poput protona i elektrona, koje putuju prema Zemlji.

Kada te čestice stignu do Zemlje, one nailaze na Zemljino magnetsko polje, koje djeluje poput zaštitnog štita. Većina tih čestica bude odbijena, no neke prodiru u polove gdje magnetsko polje slabi. Ovdje započinje prava magija: čestice iz solarnih vjetrova sudaraju se s atomima i molekulama u Zemljinoj atmosferi, poput kisika i dušika.

Ti sudari rezultiraju oslobađanjem energije u obliku svjetla – i tako nastaje polarna svjetlost! Možemo to zamisliti kao svemirski vatromet – čestice sa Sunca bombardiraju Zemljinu atmosferu, a rezultat je spektakularni show svjetla i boja na nebu.

Zelena boja, koja je najčešća, dolazi od sudara elektrona s atomima kisika na visinama od oko 100 km. Crvene i plave boje javljaju se na različitim visinama i ovisno o vrsti čestica koje su uključene u sudar.