raketni napad

Iranski predsjednik zaprijetio: Ako Izrael uzvrati, naš odgovor će biti oštriji

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian izjavio je u srijedu da Iran želi mir, ali da će oštro odgovoriti ako Izrael uzvrati za raketni napad Teherana.

"Ako Izrael uzvrati udarac, naš odgovor će biti još oštriji", rekao je Pezeshkian na konferenciji za novinare u Dohi, gdje je prisustvovao samitu Azijskog dijaloga o saradnji (ACD).

“Apsolutno smo protiv krvoprolića. Uvek smo govorili: hoćemo mir, želimo mir. Ne želimo da se krv prolije ni u jednoj zemlji. Ali Izrael nas tjera na ovo”, istakao je Pezeshkian.

Naglasio je da je izraelsko ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, primoralo Iran da odgovori.

"Nijedna zemlja ili stranka to ne može prihvatiti. Nijedan region ne može napredovati u sjeni rata. Apelujem na Zapad: Molim vas povucite Izrael nazad, vi ste stavili Izrael u srce ove regije. Vi takođe dijelite odgovornost za krvoproliće", kazao je Pezeshkian.

Izrazio je opredijeljenost za saradnju s Katarom na promovisanju regionalnog mira i stabilnosti.

Pezeshkian je razgovore s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem opisao kao konstruktivne, usmjerene na regionalni mir i zajedničke interese, te najavio da će Iran i Katar unaprijediti saradnju u trgovini, energetici i sigurnosti.

“Vidimo da će eskalacija tenzija imati strašne posljedice za sve. Deeskalacija ove napetosti je naš glavni prioritet”, rekao je Al Thani.

Dodao je da se slažu oko uspostavljanja nezavisne palestinske države sa Al-Qudsom/Jerusalimom kao glavnim gradom, naglasivši da će bilo koje drugo rješenje rezultirati neuspjehom.