očekuju reakciju

Traže odgovornost Srbije jer omogućava rad Putinove tvornice laži. “To je glavni alat Rusije za širenje propagande na Balkanu”

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je članice Evropske unije (EU) da apeliraju na  Srbiju  jer omogućava rad ruskom državnom mediju RT, koji opisuje kao "tvornicu laži" predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U tekstu "Od Rusije do Srbije: Kako RT širi propagandu Kremlja na Balkanu uprkos sankcijama EU", Reporteri bez granica upozoravaju da medij RT,  "koristi svoj ured u Beogradu da prilagodi narative Kremlja koje potom širi po Jugoistočnoj Europi, zahvaljujući kontroli srpske vlade nad medijima i povoljnom političkom okružju".

Šef deska za EU i Balkan u RSF Pavol Salaj ukazuje da "vojna propaganda Kremlja napreduje unutar granica EU zahvaljujući RT Balkan".

Medij RT Balkan je službeno počeo s radom krajem 2022. godine.

Predstavljen je kao oneline medij i multimedijalna web stranica na srpskom jeziku, kao bi pružio "alternativnu perspektivu o regionalnim i svjetskim događajima", i s planom da do 2024. pokrene i televizijski kanal.

Ured ispostave RT Balkan, koja je otvorena paralelno, nije najnovija regionalna ispostava RT-a. Ispostave su ranije otvorene u više od 20 gradova, među kojima su Washington, Pariz, London, Jerusalim i Berlin.

U 2023. godini, ta medijska kuća je otvorila i ured u Alžiru u sklopu strategije jačanja prisustva u Africi, prenosi Beta.

Dvije godine od pokretanja, RT Balkan još nema televizijski kanal, ali je postao "glavni alat Rusije za širenje propagande na Balkanu", jednoglasno je mišljenje stručnjaka koji istražuju ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori, ukazuju RSF.

"U Srbiji, državi okruženoj članicama EU i zemljama kandidatkinjama za članstvo, ruski narativi se prilagođavaju za lokalnu publiku prije nego što se distribuiraju širom regije.

Ova tvornica laži mora se zatvoriti. Srbiju, koja teži biti dio EU, Unija i njene članice moraju pozvati na odgovornost zbog omogućavanja rada propagandnog stroja Vladimira Putina", rekao je Salaj.

Srbija je strateški dobro pozicionirana za misiju RT-a da suzbije utjecaj NATO-a i EU na Balkanu.

S izuzetkom Bosne i Hercegovine i Kosova, Srbija je okružena zemljama članicama EU i/ili NATO-a, a nekoliko susjednih zemalja ima jezične, kulturne, čak i medijske veze sa Srbijom", stoji u tekstu Reportera bez granica.