KORONALNA MASA

Sunce izbacilo novu supersnažnu baklju prema Zemlji, stižu geomagnetske oluje

Sunce je u utorak pokrenulo snažnu solarnu baklju i izbacivanje koronalne mase (CME), postavljajući pozornicu za intenzivnu geomagnetsku aktivnost na Zemlji. Baklja, klasificirana kao X7.1, jedna je od najsnažnijih zabilježenih tokom aktualnog solarnog ciklusa, te je ujedno među 30 najjačih solarnih baklji zabilježenih u posljednja tri desetljeća.

Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena NOAA predvidio je geomagnetske oluje od 3. do 5. oktobra, s mogućim polarnim aurorama i manjim poremećajima. Srećom, nema neposredne opasnosti za ljude, ali oluje bi mogle uzrokovati privremene nestanke visokofrekventnih radijskih signala.

Sunčeve baklje i CME česti su kada je Sunce na vrhuncu aktivnosti. Baklje su rezultat magnetskih interakcija na sunčevim pjegama, područjima gdje je Sunčevo magnetsko polje neobično jako. Kada se magnetska polja suprotnog polariteta sudare, ona proizvode energetske eksplozije. Sunčeve baklje putuju brzinom svjetlosti, nakratko prekidajući radio komunikaciju na strani Zemlje okrenutoj prema Suncu u tom trenutku.

CME se, s druge strane, sastoji od milijardi tona solarnih čestica koje se izbacuju u svemir. Kada se te solarne čestice sudare sa Zemljinom magnetosferom, rezultat je ono što nazivamo geomagnetskom olujom. Te oluje obično utječu na gornje slojeve atmosfere, uzrokujući minimalne poremećaje u našoj svakodnevici. Te oluje također pojačavaju polarnu svjetlost, stvarajući vizualno zapanjujuće aurore u polarnim regijama.

Spomenuta solarna baklja i CME potječu iz sunčeve pjege AR 3842, vrlo složenog područja Sunca. Ta sunčeva pjega je u najboljem položaju za erupcije usmjerene prema Zemlji, jer je već prethodno otpustila solarnu baklju klase M3.3.

Iako je trenutna baklja puno snažnija, još uvijek je manje snažna od najjače baklje aktualnog solarnog ciklusa, X8.7 koja se dogodila u maju ove godine. Taj je događaj izazvao neke od najljepših aurora ikada viđenih.

Gledajući unaprijed, stručnjaci iz NOAA-e, Britanskog ureda za meteorologiju i Australskog ureda za meteorologiju predviđaju snažne geomagnetske oluje razine G3, s predviđanjem da će aktivnost polarne svjetlosti biti na vrhuncu 4. i 5. oktobra, piše Science Alert.