dobrovoljno društvo

Merhamet obezbijedio udžbenike bosanskog jezika za bošnjačku djecu u Albaniji

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet obezbijedilo je udžbenike bosanskog jezika - čitanke od prvog do petog razreda osnovne škole za bošnjačku djecu u opštini Šijak u Albaniji.

Udžbenike je predstavniku bošnjačke zajednice u Šijaku Muhamedu Nardiju Mičijeviću uručio predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet Kenan Vrbanjac.

"Sredstva za kupovinu 100 čitanki je obezbijedio Merhamet Švedske, zahvaljujući Bosancima i Hercegovcima koji žive u toj zemlji. Željeli smo da na ovaj način damo doprinos djeci iz bošnjačkih porodica u Albaniji koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine u učenju bosanskog jezika. Razgovarali smo i o mogućnosti da se angažuje nastavnik iz Bosne i Hercegovine koji bi radio s bošnjačkom djecom i podučavao ih maternjem jeziku", kazao je Vrbanjac.

Razgovarano je i o razmjeni učenika iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

"Bošnjačka djeca iz Albanije posjetili bi Bosnu i Hercegovinu i družili bi se sa svojim vršnjacima. Nakon toga, organizirali bismo uzvratnu posjetu djece iz Bosne i Hercegovine Albaniji", kazao je Vrbanjac.

Predsjednik Merhameta sa saradnicima je tokom boravka u Albaniji posjetio selo Borak u kojem živi veliki broja porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Fascinantno je, naglašava Vrbanjac, da su i nakon više od jednog stoljeća života u Albaniji te porodice sačuvale svoj, bosanski jezik, saopćeno je iz Merhameta.