poslovni magazin

Ugledni Forbes objavio članak o BiH, oduševljeni su vinarijom Domano: Upoznajte vinsku tradiciju Žilavke

Poseban naglasak stavljen je na bogatstvo vinogradarstva i domaćih sorti grožđa u Hercegovini

U uglednom američkom časopisu Forbes, jednom od najuspješnijih poslovnih magazina na svijetu, objavljen je članak o Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti s više od 2.000 godina tradicije u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Poseban naglasak stavljen je na bogatstvo vinogradarstva i domaćih sorti grožđa u Hercegovini, dok je u članku istaknuta vinarija Domano.

Forbesova novinarka, dr. Liz Thach, ističe kako se Bosna i Hercegovina, iako poznata po svojoj turbulentnoj prošlosti, razvija u obećavajuću vinsku destinaciju, a posebno naglašava Hercegovinu, regiju s oko 30 komercijalnih vinarija, čija su vina sve popularnija na međunarodnoj sceni.

Iako mnogi stanovnici sami proizvode vino za ličnu upotrebu, tržište vina raste, a domaće sorte poput bijelog grožđa Žilavka i crnih sorti Blatina i Trnjak stječu sve veći ugled.

U članku je posebno istaknuta vinarija Domano, gdje je novinarka imala priliku kušati vina i razgovarati s enologinjom Josipom Andrijanić koja je posebno ponosna na Žilavku, koju opisuje kao najperspektivniju sortu za izvoz zbog njenog svježeg i oštrog stila.

"Žilavka je najpoznatije bijelo grožđe u našoj zemlji, uz dvije crne sorte, 'blatinu' i 'trnjak'. Međutim, Žilavka je ona za koju vjerujem da ima najviše mogućnosti za izvoz, a sada je u trendu zbog svog svježeg, oštrog stila. Nosi egzotičan naziv 'Žilavka' jer mora gurnuti korijenje kroz kamenito tlo da bi preživjelo", objasnila je enologinja vinarije Domano.

Forbes detaljno opisuje degustaciju vina iz vinarije Domano, koja uključuje tri varijante Žilavke: svježe vino fermentirano u nehrđajućem čeliku, složeniju varijantu fermentiranu u hrastovini te pjenušavu verziju.

Vinarija Domano je prva u zemlji koja proizvodi pjenušavu Žilavku, a ovaj inovativni pristup nagrađen je brojnim medaljama, uključujući prestižne Decanterove platinaste nagrade za najbolje bijelo i crno vino u srednjoj i istočnoj Europi. U časopisu je pojašnjeno da se ova vinarija nalazi u brdovitom području prepunom vinograda i sela, izgrađena je od lokalnog kamena, a godišnje proizvede oko 300.000 boca vina.

Tu se nalazi i najveća vinska bačva u zemlji koju posjetitelji mogu vidjeti prilikom obilaska podruma, a dio je i Hercegovačke vinske ceste.

Uz vino, u članku se naglašavaju autentične lokalne delicije poput pršuta, sira i domaćeg kruha koje upotpunjuju iskustvo vinskih degustacija u Hercegovini. Također, spominje se bogata kulturna baština ovog područja, od povijesnog Mostara do prirodnih ljepota poput vodopada Kravice i Blagaja.

U zaključku članka piše da je dobra vijest da bosanskohercegovačka vina počinju dobivati ​​sve više pažnje.

''Boce Žilavke danas se poslužuju u modernim restoranima u Austriji, a mnoge vinarije, uključujući Domano, osvojile su brojne domaće i međunarodne nagrade. Doista, Domano je osvojio dvije Decanterove platinaste medalje 2017. za najbolje bijelo i crno vino srednje i istočne Evrope – njihovu Žilavku 2016. i Blatinu 2015.'', zaključeno je u članku časopisa Forbes.