ministar obećao

Šabani: Iduće godine će Begov Han i Pepelari biti spojeni modernom cestom

 Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Šabani u pratnji zastupnika u Skupštini ZDK Alena Kapkovića i pomoćnika načelnika Općine Žepče za gospodarstvo i finansije Namika Malićbegovića ozvaničio je početak radova na rekonstrukciji puta kroz mjesnu zajednicu Begov Han koji vodi prema zeničkom naselju Pepelari. 

Vrijednost radova iznosi 99.824,09 KM, od čega je resorno ministarstvo osiguralo 70.000 KM, a Općina Žepče 29.824,09 KM.

- Stanovnici ovog dijela općine Žepče, a posebno ljudi u Pepelarima koji pripadaju Zenici, decenijama čekaju da na posao, u školu, ljekaru ili trgovinu idu normalnim putevima. Obećavam da ćemo naredne godine u budžetu osigurati sredstva kako bi put do Pepelara bio potpuno asfaltiran. Novac za ovaj posao osigurali smo kroz projekat Rekonstrukcija i sancija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK kojeg smo prvi put od postanka kantona uveli u rad Ministarstva, upravo s ciljem što boljeg korištenja bogatih turističkih potencijala kojima raspolaže naš kanton. Pepelari su prirodna oaza koja izgradnjom infrastrukture eko i etno sela može biti top turistička destinacija gdje će lokalno stanovništvo ostvarivati velike prihode - kazao je Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Vlada ZDK je na prijedlog ministra Šabanija donijela Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture.

"Ovim sredstvima već se rade putevi za Ponijere, Zvijezdu, Pepelare ali nažalost još nisu počeli radovi na rekonstrukciji puta za Smetove iako je Gradu Zenica davno doznačeno 403.975,82 KM, a svi znamo koliko značaj za građane Zenice predstavljaju Smetovi", dodao je Šabani.

Direktor preduzeća "Hunes" d.o.o. Žepče Nesib Husičić koje je izvođač radova na putu Begov Han - Pepelari izjavio je da će radovi biti izvedeni u roku od mjesec dana i da će njihovom kvalitetom biti zadovoljni nadzorni organi, a posebno stanovnici uz Pepelarsku rijeku, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.