buran protest

Neredi u albanskom parlamentu. Opozicija se tukla i spalila lutke s likovima Rame i drugih političara

Albanski opozicioni zastupnici protestovali su u četvrtak u parlamentu, paleći lutke s likovima rivalskih političara i sukobljavajući se s osiguranjem, nakon što je jedan njihov kolega osuđen za klevetu.

Konzervativni demokratski zastupnici, koji su pozvali na bojkot sjednice u četvrtak, pokušali su spriječiti svoje kolege iz vladajuće Socijalističke stranke da uđu u dvoranu.

Protestovali su zbog zatvaranja Ervina Salianjija, koji je 2018. zatražio ostavku tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova zbog optužbi za nezakonite aktivnosti njegova brata za koje se kasnije pokazalo da su izmišljene.

Salianji, koji je prošle sedmice počeo služiti kaznu zatvora, uložio je žalbu Vrhovnom sudu na presudu.

Demokrate su u ponedjeljak prekinuli sjednicu parlamenta, rekavši da je osuda politički motivirana i pozvali na proteste u glavnom gradu, Tirani. Ukupno 24 demokrata kažnjena su zbog proteta suspenzijom od 10 do 60 dana.

U četvrtak su se demokrate potukle s osiguranjem i spalili lutke s likovima četvorice vladajućih socijalista, uključujući premijera Edija Ramu i ministra unutarnjih poslova Fatmira Xhafaja.

Nakon što nisu uspjeli ući u dvoranu, opozicioni zastupnici prekinuli su protest, a ubrzo nakon toga i njihove kolege socijalisti završili su sjednicu i otišli.

Opozicija je pozvala na masovni protest u ponedjeljak u Tirani, pozivajući svoje pristaše na građanski neposluh.

Demokrate već dugo optužuju Ramine socijaliste za uzurpaciju vlasti, uključujući pravosuđe, te organiziraju nasilne proteste protiv vlade od 2013.

Osim toga, Rama ide na operaciju kile u bolničkom centru Majka Tereza, gdje se očekuje da će provesti noć, saiopćio je njegov ured u četvrtak.

Rama (60) je na čelu socijalista od 2005. i sada je u svom trećem premijerskom mandatu, a tu ulogu obavlja od 2013. godine.