strašni podaci

Palestinski predsjednik Abbas: Izraelska vojska u brutalnom ratu uništila više od 90 posto infrastrukture u Pojasu Gaze

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je izraelska vojska "u brutalnom genocidnom ratu uništila više od 90 posto infrastrukture u Pojasu Gaze, uključujući sportske objekte", javlja Anadolu.

Abbas je govorio o situaciji u Palestini na Samitu Azijskog dijaloga o saradnji (AID) održanom pod nazivom "Sportska diplomatija" u Dohi, glavnom gradu Katara.

"Država Palestina ima za cilj da se riješi okupacije i naseljavanja, da zaustavi izraelske napade na Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Al-Quds (Jerusalem), i na taj način potpuno okonča okupaciju na teritoriji Palestine čiji je glavni grad Istočni Al-Quds", rekao je Abbas.

Ukazujući na poteškoće sa kojima se suočavaju palestinski sportisti, Abbas je kazao da su oni postigli zavidne rezultate uprkos trenutnoj situaciji.

Abbas je naveo da Palestina provodi sportsku diplomatiju učestvujući u međunarodnim sportskim aktivnostima.

Istakao je da je palestinski i libanski narod izložen brutalnim napadima Izraela, te da su mete napada mladi, stari, žene, djeca, sportisti...

"Izraelski napadi uništili su više od 90 posto infrastrukture u Pojasu Gaze, uključujući sportske objekte", rekao je Abbas.

Obraćajući se međunarodnoj zajednici, palestinski predsjednik je pozvao na "hitnu intervenciju" kako bi se zaustavili sistematski napadi Izraela na Liban i Palestinu.

Izrael je nastavio genocid u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas prošlog 7. oktobra, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

U nemilosrdnim izraelskim napadima u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata ubijeno je još oko 100 Palestinaca, čime je ukupan broj ubijenih od prošlog 7. oktobra povećan na 41.788, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva Gaze.