bhansa

Hitni krizni sastanak: Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, povećan promet iznad BiH

Evropska agencija za reguliranje zračnog prometa, Eurocontrol NM, organizovala je hitni krizni sastanak na kojem je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, BHANSA, obaviještena o novonastaloj situaciji i planu preusmjeravanja letova, što će dovesti do povećanja prometa iznad BiH.

„Eskalacija sukoba na Bliskom istoku može utjecati na zračni promet iznad Bosne i Hercegovine zbog preusmjeravanja letova, promjene potražnje putnika, ekonomskih posljedica, međunarodnih odnosa i sigurnosnih pitanja koja utječu na povjerenje putnika u zračni promet“, poručio je Davorin Primorac, direktor BHANSA-e.
 
Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) objavila je preporuku aviokompanijama da izbjegavaju zračne prostore Irana, Libana i Izraela, dok je zračni prostor Ukrajine zatvoren od početka sukoba s Rusijom.

Poređenje s prošlom godinom

Kako je objasnio Primorac, eskalacija sukoba na Bliskom istoku proteklih dana je rezultirala povećanjem zračnog prometa iznad Bosne i Hercegovine za oko 10% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, zbog preusmjeravanja letova.

“Zbog zemljopisnog položaja Bosne i Hercegovine, u skladu sa trenutnim scenarijem preusmjeravanja letova, očekujemo da se trend povećanja broja letova održi na istoj razini, posebice između zemalja Bliskog istoka kao što su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i zemalja poput SAD-a, Švicarske, Austrije i Španije“, kazao je Primorac.

Promjene u rasporedu letenja

Primorac je dalje naveo da u narednom razdoblju trend razvoja zračnog prometa u velikoj mjeri zavisi od razvoja situacije na Bliskom istoku. Daljnji razvoj i moguća eskalacija sukoba
mogli bi izazvati ozbiljne poremećaje u zračnom prometu, što će sigurno imati nepovoljan utjecaj na razvoj zračnogprometa, kako na globalnoj razini, tako i u Bosni i Hercegovini.

„Moguće su i promjene u rasporedima letenja aviokompanija koje bi uključivale aerodrome u BiH, te očekujemo veći broj humanitarnih, poslovnih i diplomatskih letova kroz zračni prostor BiH“, dodao je Primorac.
 
Također, obavijestio je da trenutno postoje indicije o smanjenju broja letova prema Turskoj, kao i otkazivanje letova velikih kompanija poput British Airways, Lufthansa, Ryanair i drugih prema Tel Avivu, Teheranu i Bejrutu.

“Nastavljamo pomno pratiti razvoj situacije i održavati aktivnu komunikaciju s našim međunarodnim partnerima, te smo spremni brzo reagirati na sve promjene uzrokovane mogućom daljnjom eskalacijom sukoba“, zaključio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.