usred eskalacije

Šef WHO-a iznio frapantne podatke: U Libanu za 24 sata ubijeno 28 zdravstvenih radnika

U južnom Libanu je zatvoreno 37 zdravstvenih ustanova, dok su u Bejrutu tri bolnice bile prisiljene potpuno evakuirati osoblje i pacijente, a još dvije su djelomično evakuirane

Šef Svjetske zdravstvene organizacije u četvrtak je rekao da je 28 zdravstvenih radnika ubijeno u posljednja 24 sata u Libanu usred eskalacije sukoba s Izraelom.

"Mnogi zdravstveni radnici ne javljaju se na dužnost jer su pobjegli iz područja u kojima rade zbog bombardiranja", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

"Ovo ozbiljno ograničava pružanje liječenja masovnih trauma i kontinuitet zdravstvenih usluga", naglasio je.

U južnom Libanu je zatvoreno 37 zdravstvenih ustanova, dok su u Bejrutu tri bolnice bile prisiljene potpuno evakuirati osoblje i pacijente, a još dvije su djelomično evakuirane.

"U posljednja 24 sata ubijeno 28 zdravstvenih radnika", dodao je.

Napominjući da WHO radi s Ministarstvom javnog zdravstva Libanona kako bi podržao učinkovito upravljanje traumama i masovnim nesrećama u bolnicama, rekao je: "Planirali smo isporučiti veliku pošiljku traumatskih i medicinskih potrepština sutra. Nažalost, to nije bilo moguće zbog gotovo potpunog zatvaranja aerodroma u Bejrutu", požalio se šef agencije.