'neodrživa priča'

Dodik nastavlja blokadu: EU je prevara, nećemo ispuniti uslove

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da EU tretira BiH kao neozbiljan projekat i zato se stalno ispostavljaju novi uslovi i poručio da svima treba da bude jasno da nikakvog usklađivanja viznog režima sa EU neće biti.

To je neodrživa priča, poručio je Dodik i dodao da RS ne koči procese, "jer je svima jasno da Bošnjaci nikada neće pristati na to da se uvedu vize Turskoj, kao ni Saudijskoj Arabiji".

"Nemaju karakter, a ni hrabrost da to jasno kažu, nego moraju da pominju Srpsku. Mi nemamo problem da kažemo da su Rusija i Kina naši prijatelji, da naši odnosi i veze nikada nisu bili jači i bolji i da ćemo sačuvati naše prijateljstvo koje je zasnovano na uzajamnom poštovanju i povjerenju", istakao je Dodik upitan da prokomentariše uslov EU o usklađivanju vizne politike sa politikom EU koja predviđa obavezno posjedovanje viza za državljane Turske, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Omana, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije.

On je rekao da je ne tako davno EU pokazala na kojem mjestu je BiH za većinu evropskih zemalja, a prvu pravu potvrdu njihovog licemjerja BiH je dobila za vrijeme pandemije virusa korona, kada se svako bavio samo sobom, a politika zajedništva jednostavno je zamrla. Istovremeno, dodao je on, Kina je prva ponudila svoju iskrenu pomoć, bez bilo kakvih uslovljavanja koja uvijek dolaze od zapada.

"Rusija i Kina su pokazale dosljednost u poštovanju međunarodnog prava i od njih nikada nismo mogli čuti nijednu suvišnu riječ ili bilo šta što izlazi iz okvira poštovanja Dejtonskog sporazuma, a da ne govorimo o bilo kakvom uslovljavanju i ultimatumima", rekao je Dodik.

On je naveo da je veoma teško pobrojati i sve prevare Evropske unije i njihove stalne korekcije i naknadnu pamet ispostavljajući neke nove uslove.

"Ako su željeli da nas još više udalje od sebe, to im dobro ide, jer nismo mi baš takve budale kakvim nas smatraju da odbijamo one koji nude iskrenu pomoć i trčimo u zagrljaj onima koji stalno pokušavaju da guraju svoj interes, ne obazirući se na interese našeg naroda. To je sve rezultat američkog uticaja, gdje se pokušava potpuno izbrisati identitet jednog naroda i isposlovati neke stvari kroz lažna obećanja", rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska želi partnerstvo sa Evropom, ali ne pristaje na podaništvo i nikakav novac ništa ne može i neće učiniti da, kako je naglasio, zaboravimo naše prijatelje ili da se odreknemo svojih prava.

"Novi uslov koji su postavili dokaz je da je sve ovo prevara i da se s nekim sredstvima Republika Srpska malo pomalo pokuša uvući u unitarnu priču. O tome mogu samo da sanjaju. Godinama nam traže sve i svašta, stvari koje većina današnjih članica nikada ne bi mogla ispuniti. U cijeloj toj farsi sami su sebe demantovali više puta i pogazili svoje stavove", konstatovao je Dodik.

On je poručio da jedini uslov koji jedna zemlja treba da ispuni da bi se približila EU jeste da je slobodna, samostalna i suverena, a BiH to nije, jer je okupirana.

"I sva ta priča o nekim sredstvima koja će biti uložena u BiH pokazuje kako se pokušava i dalje održati taj narativ. Kao prvo, Ustavni sud je pitanje BiH, a ne stranih sudija, a kao drugo BiH ne postoji bez Republike Srpske, pa tako neće biti nikakvog ukidanja veta", istakao je Dodik.