U organizaciji VKBI

Promovirana knjiga “Kraljevi i predsjednici” autora Mirnesa Kovača

U organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca - Regionalni odbor Tuzla večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta održana promocija knjige dr.sc. Mirnesa Kovača "Kraljevi i predsjednici" sa podnaslovom "Saudijsko - američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine". Uvodničari su bili prof. dr. Elmir Jahić, predsjednik RO Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i prof.dr Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Uvodničari Jahić i Karić govorili su o kontekstu stvaranja države Bosne i Hercegovine u prilikama agresije i ofanzive velikosrpske diplomatije. Govorili su o značaju diplomatije u sadašnjim međunarodnim odnosima i održavanju prijateljskih veza sa državama koje su bile na dispoziciji Bosni i Hercegovini u najtežim historijskim danima.

Autor Mirnes Kovač konkretno se doticao historijskih fakata koji su pratili diplomatski put Bosne i Hercegovine od 1991. godine pa do potpisivanja Dejtonskog mitovnog sporazuma.

Govorio je o međunarodnim prilikama 90-ih godina prošlog stoljeća, poziciji Saudijske Arabije nakon rata u zaljevu, spremnosti Sjedinjenih Američkih Država da se uključe u rješavanje ratnih prilika na Balkanu.

Istakao je kako su štetne i nepoštene izjave o tome kako su Sjedinjene Američke Države uvele embargo na naoružavanje Bosne i Hercegovine, ocijenivši ih netačnim te da su Sjedinjene Američke Države prve, 1994. godine, donijele odluku da de-facto ne poštuju nametnuti embargo.

Na promociji je bilo riječi o velikosprskoj diplomatiji 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i trenutnoj diplomatiji Srbije koja je, kako je navedeno, potrošila 100 miliona dolara za lobiranje i podršku neizglasavanju Rezolucije o Srebrenici u UN-u.

Na koncu rečeno je kako su zaboravljeni prijatelji Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u spašavanju države u periodu agresije, a jedna od takvih zaboravljenih zemalja je Maroko.