MGK

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske: Stojimo uz libanski narod pred izraelskim nehumanim napadima

Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turske (MGK) naglasilo je kako je ova zemlja uz Liban i njegov narod u odgovoru na "nehumane" napade Izraela u kojima je ubijeno više od 1.100 ljudi i raseljeno više desetaka hiljada u manje od dvije sedmice.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjim zasjedanjem Vijeća nacionalne sigurnosti Turkiye u Predsjedničkoj palati u Ankari, a nakon sjednice objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da "odluka Izraela da generalnog sekretara UN-a proglasi "personom non grata" i zabrani mu ulazak u zemlju osuđena je kao posljednji primjer izraelskog bezakonja".

"Naglašeno je da, uz odlučne napore Turkiye da zaustavi genocid s kojim se palestinski narod suočava godinu dana pred očima svijeta i postigne trajni prekid vatre i mir u Palestini bez odlaganja, postoji i potreba za povećanjem i održati međunarodne napore. Upućen je poziv svim odgovornim akterima, posebno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da poduzmu hitne mjere kako bi spriječili izraelske napade, koji imaju za cilj širenje sukoba izvan palestinskih teritorija na Bliski istok", dodano je.

Vladino tijelo je navelo da će se aktivnosti na neutralizaciji terorističkih organizacija u Siriji nastaviti neprekidno i da se neće tolerirati svi planovi koji mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti.

Biće intenzivirani napori za rješavanje sukoba u zemlji u skladu s interesima i očekivanjima regiona i sirijskog naroda, naglašeno je.

"Potvrđena je naša odlučnost da unaprijedimo saradnju sa susjednim Irakom u borbi protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju zajedničku prijetnju našim zemljama, posebno PKK/KCK-PYD/YPG."

Nadalje, još jednom je naglašen značaj koji pridaju sigurnosti, miru i prosperitetu bratskog iračkog naroda.

Sigurnosno tijelo je saopćilo da neće biti dozvoljeno da se iskorištavaju iskreni pristup Turske i njeni napori da razvije okvire saradnje u cilju uspostavljanja trajne stabilnosti i mira na Mediteranu i Egejskom moru.

Naglašeno je da je postupanje s razumom i mudrošću najbolji način djelovanja.