ALI KHAMENEI

Vrhovni vođa Irana održat će prvu javnu propovijed u pet godina

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei trebao bi predvoditi molitvu petkom i održati javnu propovijed koja bi mogla dati više informacija o planovima Islamske republike nakon masovnog raketnog napada na Izrael, javlja AFP

Khameneijeva rijetka propovijed, prva u gotovo pet godina, dolazi tri dana prije godišnjice rata Izraela i Hamasa u Gazi, potaknutog napadom islamističke grupe koju podržava Iran 7. oktobra. Vrhovni vođa, koji ima najvišu vlast u Iranu, predvodit će muslimane u molitvi u džamiji Imama Khomeinija Grand Mosalla u centru Teherana, objavljeno je na njegovoj službenoj web stranici.

Molitva će uslijediti nakon "ceremonije komemoracije" u 9 po našem vremenu za Hassana Nasrallaha, ubijenog vođu libanonskog militantng pokreta Hezbolaha, kojeg podržava Teheran.

Zadnja javna propovijed kad je Iran ispalio projektile na američku bazu u Iraku

Iranska revolucionarna garda, koja odgovara Khameneiju, rekla je da je lansiranje 200 projektila u utorak bio odmazda za izraelsko ubistvo Nasrallaha zajedno sa zapovjednikom garde Abbasom Nilforoushanom u udaru na Bejrut krajem septembra, te vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u julu.

Khamenei je posljednji put predvodio molitvu petkom u januaru 2020. nakon što je Iran ispalio projektile na bazu američke vojske u Iraku, kao odgovor na napad u kojem je ubijen moćni zapovjednik Revolucionarne garde Qasem Soleimani.

U Teheranu su se sinoć gomile koje su mahale zastavama Hezbollaha i Irana okupile ispred bivše zgrade američke ambasade u Teheranu kako bi osudile izraelske "zločine" u Pojasu Gaze i Libanonu, izvijestili su iranski mediji. Khamenei je u Iranu proglasio javnu žalost za Nasrallahom, a prekjučer je rekao da smrt šefa Hezbollaha "nije mala stvar".