RASTUĆA POTRAŽNJA

Međunarodna agencija za energiju upozorava na izazove u snabdijevanju plinom uoči zime

Rastuća potražnja za plinom i geopolitičke napetosti mogle bi zakomplicirati njegovu opskrbu ove zime, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem izvještaju.

Prema predviđanjima agencije, potrošnja plina ove će godine dosegnuti rekordnih 4200 milijardi kubnih metara, a iduće godine očekuje se povećanje za još 2,3 posto.

Kako je IEA istaknula u svom najnovijem izvještaju, potražnja za plinom raste uglavnom zbog industrije iz Azije.

Među najvećim neizvjesnostima koje muče Evropu je snabdijevanje ruskim plinom preko Ukrajine, rezimira izvještaj njemačka novinska agencija dpa. Trenutni ugovori istječu krajem ove godine, što bi potencijalno moglo potpuno zaustaviti ruske opskrbe ovom rutom, navodi IEA i dodaje da će Evropa sljedećih godina morati povećati uvoz ukapljenog prirodnog plina.

"To bi značilo dodatni pritisak na globalne zalihe, budući da je ukapljeni prirodni plin ključan za održavanje ravnoteže između ponude i potražnje", također sažima poruku IEA-e, prenosi dpa.

Prema IEA-i, uska grla koja se pojavljuju u Crvenom moru i Panamskom kanalu još ne utječu na zalihe ukapljenog prirodnog plina.