na današnji dan

Vedran Puljić: Prošlo je 15 godina od ubistva navijača FK Sarajevo

Tog 4. oktobra 2009. godine, Vedran Puljić je kao i svi navijači u želji da pogleda utakmicu i navija za svoje Sarajevo otišao u Široki Brijeg.

Nije mogao ni slutiti šta će mu se desiti tog dana u Hercegovini.

Petnaest godina prošlo je od smrti Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. Petnaest godina Vedranova porodica, prijatelji i čitava javnost čekaju na pravdu, ali ona još uvijek ne dolazi.

U neredima pred utakmicu Premijer lige Bosne i Hercegovine na stadionu "Pecara" na ulicama Širokog Brijega je stradao navijač Sarajeva, Vedran Puljić. Obdukcijom je utvrđeno da je Vedran Puljić stradao od metka koji je ispaljen iz pištolja širokobriješke policije.

Za ubistvo je uhapšen Oliver Knezović, koji se sam predao i priznao pucanje na navijače Sarajeva, ali je nakon nekoliko dana pobjegao iz zatvora. Devet godina nakon ubistva, u Hrvatskoj je izmijenjena optužnica, pa je Knezović počeo da se tereti za pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti, a ne ubistvo. Utvrđeno je da je Knezović uzeo pištolj od Dragana Vujevića policajca, te prema grupi navijača Sarajeva ispalio deset metaka, ali nije utvrđeno da je nekoga i pogodio.

Vještaci su na suđenju, na osnovu 3D mapiranja istakli da je nemoguće utvrditi iz kojeg je od pištolja upucan Puljić, te istakli kako Puljić najvjerovatnije nije pogođen sa mjesta na kojem je bio Knezović, ali sa parkinga benzinske pumpe.

U decembru prošle godine, na ponovljenom suđenju pred Županijskim sudom u Splitu sudija Zoran Ivanišević je donio oslobađajuću presudu Oliveru Knezoviću u ponovljenom postupku za pokušaj ubistva.

Navijači Sarajeva će se danas okupiti na groblju "Bare" od 16.30 do 17 sati kako bi još jednom odali počast Vedranu Puljiću.