Strašni prizori

FOTO/VIDEO Apokaliptične scene dolaze iz Jablanice, poplave uzrokovale nezapamćen stepen razaranja

Obilne kišne padavine prouzrokovale su ogromne probleme i poplave na širem području Jablanice.

Federalna uprava policije pokrenula je još tokom noći aktivnosti na spašavanju stanovništva u Jablanici i pridružila se drugim službama u aktivnostima pomoći u tom i drugim ugroženim područjima nakon velikih padavina.

Mnoga domaćinstava su ugrožena, a sa lica mjesta stižu apokaliptične scene koje su poplava ostavile za sobom.

Najteže stanje je u Jablanici, kao i u Fojnici, na terenima su Civilna zaštita, policija, vatrogasci... postoje pozivi i za zahtjevima za evakuaciju.

Dramatična situacija se nastavlja u cijelom slivu rijeke Željeznice, a kako se vidi na fotografijama iz zraka, selo Luke kod Fojnice je u potpunosti pod vodom.

Mnoge saobraćajnice su potopljene ili uništene, što dodatno otežava posao policiji i spasilačkim službama.

Kako je navedeno iz FUCZ-a, postoji potreba za helikopterskom evakuacijom jednog djeteta iz ugroženog područja u Jablanica, a prema nezvaničnim informacijama ima i pet žrtava, ali još uvijek se čekaju zvanične infomacije.

''Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici'', kazala je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Uslijed obilne kiše i materijalne štete nastale u nekoliko gradova i zahtjeva za pomoć koji već dolaze prema ovoj organizaciji pokrenut je apel za pomoć poplavljenim područjima.

Situacija u Hercegovačko–neretvanskom kantonu vezano za noćašnje padaline je krajnje kritična, doslovce na pamtimo kada je ovako ozbiljno stanje bilo, poručeno je na izvanrednom obraćanju Vlade i Štaba civilne zaštite. 

Ranim jutrom dao sam naredbu o angažmanu Oružanih snaga BiH za spašavanje civila i njihove imovine u poplavljenim područjima", napisao je ministar Helez na svom Facebook profilu.

Istakao je da nakon što su Oružane snage naše zemlje provele ljeto gaseći šumske požare u BiH, danas pomažu našim građanima pogođenim poplavama.

Osim na sjeveru Hercegovine, jutros je poplavljen i dio srednje Bosne, općine Kreševo, Kiseljak i Fojnica. Prema posljednjim informacijama, vanredno stanje je i u Varešu radi izlijevanja rijeke. Jako teška situacije je i u Tarčinu.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jutros je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH, dobilo zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite za pružanjem dodatne pomoći u spasilačkim timovima i mehanizaciji.