liderska pozicija

Emily Coffman Krunić imenovana direktoricom Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) imenovala je Emily Coffman Krunić za direktoricu Misije u Bosni i Hercegovini, desetu po redu. Do sada je obavljala funkciju zamjenice direktorice Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Coffman Krunić svoju karijeru u oblasti međunarodnog razvoja započela je 1997. godine upravo u Bosni i Hercegovini, radeći s brojnim međunarodnim organizacijama na pružanju podrške nezavisnim medijima, demokratskim izborima, pomirenju i razvoju institucionalnih kapaciteta.

USAID-u se pridružila 2008. godine, a radila je u misijama širom svijeta, uključujući Afganistan, Jordan, Keniju, Liberiju i Ruandu te u USAID-ovim uredima u Washingtonu, D.C.

"S ogromnim zadovoljstvom preuzimam lidersku odgovornost u USAID-ovoj misiji u BiH, zemlji koju dobro poznajem i koja mi je izuzetno važna.

Radujem se saradnji s vrijednim timom USAID-a dok nastavljamo našu, gotovo tri desetljeća dugu, saradnju s građanima BiH na izgradnji stabilnije, demokratičnije i stabilnije budućnosti", kazala je Coffman Krunić. 

Coffman Krunić naslijedila je Courtney Chubb, koja je dužnost direktorice Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini obavljala od 2021. do 2024. godine i odlazi u penziju nakon 25 godina rada u USAID-u.

"Iako se ja opraštam od Bosne i Hercegovine, tim USAID-a u ovoj zemlji snažan je i posvećen uspjehu i napretku ove zemlje.

USAID će zajedno s vama nastaviti raditi na sigurnoj, naprednoj, demokratskoj i evropskoj BiH, u kojoj svi građani imaju priliku graditi bolju budućnost za sebe i svoju porodicu", rekla je Chubb, saopćeno je iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.