lider hdz-a

Čović: Niko nam neće oduzeti pravo da Mostar zovemo svojim stolnim i rodnim gradom

Predsjedavajućui Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za Večernji list govorio je o lokalnim izborima i očekivanjima ali i viđenju političke situacije u BiH, napretku prema Evropskoj uniji i reformama koje su nužne kako bi BiH u budućnosti funkcionirala, suradnji i dogovoru s partnerima te o refleksiji svjetskih sukoba na ova područja.

Kao čelnik vodeće hrvatske stranke Čović je kazao kako očekuje apsolutnu pobjedu.

Snaga i znanje

''S razlogom smo stožerna stranka našega naroda. Imamo snagu, znanje, iskustvo, upornost i zajedništvo. Znamo kako uspješno predvoditi i braniti interese našega naroda, kako u područjima gdje nismo demografski izloženi tako i u područjima gdje još uvijek osnažujemo našu poziciju.

Uvjeren sam kako će naši žitelji prepoznati potrebu još jednog snažnog odgovora svima onima koji danas misle ugroziti poziciju, zajedništvo i prava Hrvata jer upravo HDZ BiH to neće dopustiti, kao što nismo nikad dosada'', kazao je Čović.

Na pitanje ugrožava li poziciju HDZ-a i HNS-a pojava novih regionalnih stranaka, Čović navodi kako je  višestranačje u Bosni i Hercegovini iskorak kojemu streme, te kako to nije politička floskula već realnost.

"Istodobno, to ne znači prepuštanje naše pozicije lidera hrvatskoga naroda, dapače, mi ćemo u bilo kakvim uvjetima - i onim izraženo pluralističkim - očuvati našu funkciju kao predvodnika Hrvata u BiH. Ovo bi samo značilo da hrvatski narod mora imati jednako pravo na izbor ili, ako želite, luksuz, kao što to već odavno imaju druga dva konstitutivna naroda.

Praktičan prikaz

Upravo smo se zbog toga odlučili na korak da političke sastavnice Hrvatskog narodnog sabora BiH nastupaju samostalno na svim razinama gdje prava i interesi našega naroda nisu ugroženi, jednako kao što nastupamo zajednički na područjima gdje jesu.

To je praktičan prikaz onoga o čemu govorimo, a to je da se ne bojimo pluralizma. Naprotiv, mi ga zagovaramo, uvjereni da i u tim uvjetima branimo ime stožerne stranke Hrvata u BiH'', poručio je Čović.

O tome može li HDZ s koalicijskim partnerima ponoviti rezultat od prije četiri godine u Mostaru i centralnoj Bosni, koji su ključni za Hrvate Čović je kazao kako očekuje da HDZ BiH u ovom izbornom ciklusu ponovi svoje prethodne uspjehe.

''Koliko god neko smatrao da ne polažemo pravo na taj naziv, opet ću kazati činjenično - Mostar je stolni grad hrvatskoga naroda u domovini nam Bosni i Hercegovini.

To niko ne može osporiti i niko nam neće oduzeti pravo da ga zovemo svojim stolnim i rodnim gradom, koliko god zapaljive retorike uputili prema nama. Upravo zbog toga je Mostar strateški važan. Jednako tako i na području centralne Bosne imamo vrlo jasan plan kako dalje osnažiti ulogu Hrvatske demokratske zajednice BiH u svim sredinama gdje nam naša brojnost omogućuje da izaberemo načelnike odnosno gradonačelnike i gdje možemo povećati broj naših predstavnika u općinskim odnosno gradskim vijećima.

Centralna Bosna je strateški preznačajna za hrvatski narod i kroz ove lokalne izbore također želimo osnažiti ulogu HDZ-a BiH u svakoj od tih lokalnih sredina pojedinačno i ukupno'', kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Rezultati izbora

Ukoliko rezultati izbora pokažu neke nove trendove u popularnosti pojedinih stranaka, Čović je istaknuo kako im ne bi smetalo da bilo koja druga politička opcija kroz jedan ozbiljan pristup poveća svoju zastupljenost nakon ovih izbora, ''ali ću istodobno i kazati da vrijeme izborne kampanje nije jedino vrijeme kada se treba oglašavati i raditi.

To morate raditi svakodnevno, sve četiri godine, kao što to radi HDZ BiH''.

Po njegovim riječima, izborna kampanja je nažalost zasjenila sve druge političke aktivnosti u BiH, a to se odnosi na ambiciju evropskog napredovanja.

''Međutim, ovaj vremenski ciklus izbora privodimo kraju i realno je već idućeg tjedna očekivati da napravimo potrebne i jasne planove o tome što možemo i moramo ponuditi, kao iskorake, našim prijateljima iz Evropske unije kako bismo osigurali da izvješća o nama budu pozitivna i prikažu ozbiljan pristup i iskorake s naše strane.

Tako bismo, uvjeren sam, do kraja otvorili pregovarački proces, što je danas prijeko potreban korak za evropsku perspektivu i željenu izgradnju našega društva'', naveo je Čović.

Osvrnuo se i na postizbornu situaciju u EU i formiranje nove Europske komisije kazavši kako bi se proces unutarnjih izbora u Europskoj uniji trebao privesti kraju u idućih mjesec dana.

''Taj vremenski rok ostavlja nam dovoljno vremena da napravimo planove i iskoristimo to vrijeme kako bismo postigli spremnost u pogledu imenovanja novog saziva Europske komisije. Kako će sam saziv u konačnici izgledati, jest odabir nekih drugih dužnosnika. Ono što je nama danas bitno jest upravo to da se unutar svih institucija Europske unije u Bruxellesu, bez obzira na to tko tamo sjedi, bezrezervno i snažno zadrži pozornost na Bosni i Hercegovini'', istaknuo je.

Plan rasta

Govoreći o Planu rasta i problemima oko toga, Čović je naveo kako je nažalost, Plan rasta samo je jedan od primjera naše neučinkovitosti u realizaciji europskog puta za koji smo se opredijelili.

''I u ovoj smo godini, nakon vidnog uspjeha u početnim mjesecima, usporili europske procese zbog zaoštravanja unutarnjih odnosa.

Plan rasta trenutačno je primjer kako ne smijemo pristupati ovako ozbiljnim prilikama, odnosno primjer kako ne znamo ući na vrata Europske unije koja su nam danas otvorena. Moramo biti svjesni kako za nas nitko neće ništa učiniti dok mi sami to ne učinimo te proaktivnim i ozbiljnim pristupom uvjerimo naše europske prijatelje da uistinu želimo ovaj iskorak'', kazao je.

Što se tiče samoga novca iz Plana rasta, Čović je izrazio uvjerenje u to kako su svi svjesni da se ta sredstva jednostavno moraju iskoristiti te kako sva mudrovanja u Bosni i Hercegovini oko ovoga pitanja moraju prestati u najskorijem roku.

U intervjuu za Večernji list Čović je govorio i o  tome kakvu ulogu Hrvatske očekuje ubuduće za BiH i bh. Hrvate - i kada je u pitanju bilateralna suradnja, ali i djelovanje unutar institucija EU-a.

''Republika Hrvatska je i do sada bila ključni partner Bosne i Hercegovine na europskom putu, partner koji je nebrojeno puta praktično dokazao svoju privrženost našoj europskoj perspektivi.

Ponovno ću istaknuti, jer smatram nužnim, ulogu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji se praktički pokazao najvećim zagovarateljem europskog puta Bosne i Hercegovine u posljednjem desetljeću.

Pozitivna uloga

Uvjeren sam kako će i u budućnosti njegova pozitivna uloga i dalje biti vodeća, uzimajući u obzir i samu činjenicu da je strateški interes i nas, i Republike Hrvatske i svih europskih partnera da Bosna i Hercegovina postane stabilna, uređena, moderna i evropska država.

Naravno, u tom kontekstu osobito promatramo nas Hrvate u Bosni i Hercegovini na koje Republika Hrvatska gleda kao na ustavno jednakopravan konstitutivan narod kojem se moraju osigurati sva prava koja pripadaju jednom konstitutivnom narodu. Tu govorimo o pravu na izbor svojih političkih predstavnika u tijela vlasti namijenjena za zaštitu kolektivnih prava jednog naroda, do svih drugih prava koja nam Ustavom pripadaju'', kazao je Čović.

Osvrnuo se i na suradnju s ''trojkom'', ali i na odnose Hrvata i Bošnjaka koji još uvijek nisu relaksirani u dovoljnoj mjeri, istaknuvši pri tom kako se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju normalizirati.

''Ne postoji alternativa takvom razmišljanju, ono je tek trezvena činjenica našega društva. Normalizacija ovih odnosa zadatak je svih nas koji danas djelujemo u politici, bez obzira na to o kojoj je političkoj opciji riječ i bez obzira na to koja politička opcija obnaša vlast.

Ovi se odnosi ne smiju ugrožavati i nadam se da su kolege toga svjesni. S “trojkom” danas radimo vrlo korektno, ali svi bošnjački predstavnici morat će shvatiti da oni Hrvatima kao konstitutivnom narodu ne trebaju niti mogu išta davati i da mi kao narod svoja prava crpimo iz Ustava Bosne i Hercegovine.

Ono što oni danas moraju učiniti jest rasteretiti se potrebe da nama nameću političke predstavnike i da biraju u naše ime, ugrožavajući time ne samo naša prava već i naše odnose. Primjer potrebe izbora legitimnog hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine zorno prikazuje prepreku koja i danas postoji u stabilizaciji ovih odnosa.

Ustav BiH se mora poštovati

Takva pitanja moraju biti riješena bez odgađanja. Ustav BiH mora se poštivati'', poručio je Čović.

O tome hoće li priča o reformi Izbornog zakona BiH konačno biti uspješno završena Čović je izrazio uvjerenje kako će taj proces uspjeti privesti kraju.

''Međutim, istodobno sam svjestan činjenice da se u bošnjačkom političkom tijelu vodi ključna rasprava o tome kako onemogućiti Hrvate da izaberu svoje predstavnike.

Odnosno, da budem precizan, oni se danas ne bave pitanjem kako napraviti bolju i uspješniju Bosnu i Hercegovinu, već raspravama o tome tko je manje prava “dao” Hrvatima ili tko je bolje spriječio Hrvate u njihovu osiguravanju vlastite ustavne jednakopravnosti.

Takvo je razmišljanje destruktivno ne samo za naše odnose već i za samu Bosnu i Hercegovinu koja zaslužuje ustavno domoljublje te ozbiljnu i praktičnu opredijeljenost za međusobni dijalog, stabilnost, mir i napredak'', smatra Čović.

Na upit koliko globalna pitanja, ruska agresija na Ukrajinu, rat na Bliskom istoku pa američki predsjednički izbori utječu na odnose unutar BiH, ali i na međunarodnu politiku prema BiH, Čović je naveo kako je BiH takva zemlja da je nažalost,  u potpunosti izložena utjecaju iz okruženja upravo kroz ove sigurnosne izazove kao što su ratovi i sukobi diljem europskog tla i cijeloga svijeta.

Po njegovim riječima, koliko god željeli da takva pitanja ne opterećuju svakodnevni politički dijalog, ona ipak vidno i nepredvidivo utječu na ukupne odnose.

''Nejasna i neusuglašena vanjska politika dodatan je problem koji redovito destabilizira unutarnje odnose koje pokušavamo izgraditi.

Upravo bi europski put kojem, kao hrvatski narod i njegova stožerna stranka, stremimo mogao biti poveznica političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda.

Snažnija uloga EU

Upravo to je i razlog više da Evropska unija i njene institucije snažnije djeluju prema daljnjoj izgradnji partnerstva i vidljivosti u Bosni i Hercegovini kako ne bismo ostavljali prostora brojnim izazovima koji dolaze iz okruženja'', istaknuo je Čović.

Jedan od najvećih izazova za BiH u vremenu pred nama je, kako je kazao Čović, ''naša neusklađenost u djelovanju, osobito u pogledu vanjske politike''.

''Ilustracija ovakvih samostalnih političkih djelovanja ogleda se u djelovanju različitih predstavnika Bosne i Hercegovine koji u svojim vanjskopolitičkim nastupima izlaze iz okvira svojih dužnosti i zastupaju privatna ili stajališta svojih političkih opcija.

Takvi istupi su ne samo zabrinjavajući - oni imaju realan destruktivan učinak. Zbog toga i svjedočimo suprotstavljene stavove i burne reakcije, što možemo očekivati kada nemamo ujednačeno stajalište koje prepoznajemo kao zajedničku vanjsku politiku BiH'', naveo je.

Poručio je kako je izazova bilo i da će ih uvijek  biti - to je Bosna i Hercegovina, sa svim svojim nesavršenostima kojih smo duboko svjesni.

Međutim, i u takvom položaju mi danas imamo jedan okvir za djelovanje, a to je Ustav Bosne i Hercegovine, kazao je Čović istaknuvši kako je ustavno domoljublje jedini smjer koji treba slijediti, te da on obvezuje na suradnju triju konstitutivnih naroda i njihovu bezrezervnu ravnopravnost.