vanredna situacija

Sarajevski SDP zbog poplava završio predizbornu kampanju. Slijede ga i druge stranke

Zbog prirodne katastrofe koja je pogodila dio Bosne i Hercegovine, sarajevski SDP obustavlja dalje izborne aktivnosti.

"Kampanja SDP BiH Sarajevo je završena", poručili su iz sarajevskog SDP-a i dodali da se svi stavljaju na rapolaganje građanima.

"Svi skupovi, druženja i infostolovi su okončani. Sada, sve naše snage, kandidate i volontere stavljamo na raspolaganje našim građanima", saopćio je SDP.

I Narod i pravda otkazao je završni predizborni skup, koji je bio zakazan za danas u 19 sati u Ilijašu.

"S dubokom tugom i istinskom brigom i strepnjom pratimo vijesti iz Konjica, Jablanice, Kiseljaka i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, koji se od sinoć bore s teškim poplavama. Nažalost, došlo je i do gubitka ljudskih života, zbog čega su naše misli i iskreno saosjećanje sa porodicama stradalih, kao i sa svim ljudima koji su pogođeni poplavama.

Smatraju da je, u trenutku kada mnogi građani ostaju bez svojih domova, a životi su im ugroženi, neprihvatljivo održavati političke skupove.

"Umjesto toga, svu svoju pažnju i sve resurse usmjeravamo tamo gdje je najpotrebnije – u Konjic, Jablanicu, Kiseljak, Fojnicu i druge pogođene gradove.

Pozivamo naše članove, simpatizere, kao i sve građane, da se uključe u akcije pomoći, te da u molitvama budemo uz one koji su najviše pogođeni ovim nepogodama. Neka solidarnost i humanost budu na prvom mjestu u ovim teškim trenucima", saopćeno je iz NiP-a.

Demokratska fronta također je otkazala sve preostale skupove, i obustavlja sve aktivnosti u okviru predizborne kampanje, nakon poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Svi kandidati i aktivisti se pozivaju da svoju energiju usmjere na pomoć sugrađanima pogođenim poplavama.

"Iskazujemo saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj zastrašujućoj elementarnoj nepogodi.

Pozivamo sve nadležne institucije vlasti da se u ovom trenutku potpuno fokusiraju na ovu krizu, te da usmjere resurse na pomoć ugroženom stanovništvu", saopćio je DF.

I Naša stranka otkazala je predizborni skup u Tuzli.