katastrofalni podaci

U Jablanici 14 smrtno stradalih. Traga se za nestalim

Svi su na terenu, vatrogasci, policija, komunalna preduzeća, privatne firme sa mehanizacijom, civilna zaštita, kazala je Kovač

U ovom je trenutku u Jablanici potvrđena smrt 14 osoba, kazao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovaćko-neretvanskog kantona.

Jako je puno unesrećenih i teže unesrećenih, a službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova.

Odsječeni putevi

Na području HNK proglašeno je stanje prirodna nesreće.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Majda Kovač istakla je da je stanje prirodne nesreće proglašeno u Jablanici, Kreševu, Kiseljaku, Fojnici i Varešu.

"U Jablanici je najkritičnije, odsječeni su putevi, telefonska komunikacija je još uvijek prekinuta. Iz FUCZ-a angažirali smo tim za urbano traganje i spašavanje (USAR) sa opremom koji je otišao dole. Obustavili smo sve operacije deminiranja i stavili ljude i pripravnost", kazala je Kovač.

Prema njenim riječima, FUCZ poslala zahtjev za angažmanom i Oružanim snagama BiH, te je dodala da najviše zahtjeva sa terena dolazi za teškim mašinama.

"Poslali smo zahtjev prema Oružanim snagama BiH, odnosno prema Ministarstvu sigurnosti BiH a oni prema Ministarstvu odbrane za angažman inžinjerinskih jedinica i teških mašina.

I pripradnici OSBiH su angažirani. Kantonalna uprava civilne zaštite je poslala zahtjev prema njima, oni su stavili na raspolaganje svoje mašine. Federalni MUP je stavio na raspolaganje svoju specijalnu jedinu FMUP-a, također stavili su na raspolaganje i helikopter.

Povrijeđeno dijete iz Jablanice je evakuirano helikopterom EUFOR-a i zbrinuto. Traži se od drugih kantonalnih uprava pomoć", kazala je Kovač.

Stići do ugroženih

Naglasila je da se čini sve što se može da se što prije dođe do tih ljudi kojima je pomoć potrebna, koji trebaju biti evakuirani i koji su ugroženi, te da se raščiste ti putni pravci da bi se moglo doći do tih ljudi.

"Svi su na terenu, vatrogasci, policija, komunalna preduzeća, privatne firme sa mehanizacijom, civilna zaštita", kazala je Kovač.

Pošto se najavljuju i nove padavine, kako je kazala, još uvijek se ne zna da li će biti potrebe i za međunarodnim angažmanom.

"To će se ocijeniti u skladu sa situacijom na terenu", kazala je Kovač.