Vilsonovo šetalište

Sarajevo ovog vikenda domaćin trećeg Vils ultramaratona

Sarajevo će ovog vikenda biti domaćin trećeg izdanja međunarodne cestovne utrke "Vils ultramaraton", koja je posebna po tome što će se trčati najduže vremenske dionice.

U subotu, 5. oktobra, s početkom u devet sati na Vilsonovom šetalištu (između mostova "Suade i Olge" i "Vodoprivreda") oko 150 ultramaratonaca imat će priliku da uživaju u mentalnom izazovu dugom 24 sata. Takmičenje će biti organizirano u tri discipline: utrka na šest, 12 i 24 sata, saopćeno je iz udruženja "Dečki u plavom".

"Kao što smo i pretpostavili "Vils ultramaraton" prepoznat je kao ultramaratonska utrka sa najviše potencijala za daljnji razvoj i sa tendencijom da postane najbolja regionalna ultramaratonska utrka.

Posebno smo ponosni što će na ovogodišnjem „ultramaratonu nastupiti najbolji trkači iz regiona. Pored domaćih predstavnika učešće će uzeti reprezentativci i rekorderi iz Srbije, Hrvatske, SAD-a, Francuske, Slovačke, Crne Gore i Turske", istakao je Darko Lončar uime organizatora, "Udruženja Dečki u plavom".

Trčat će se na lokaciji Vilsonovog šetališta, koje pruža nezaboravno iskustvo trčanja. Staza je ravna, brza, 2000 metara po krugu, certifikovana od IAAF-AIMS.

Ono što je bitno naglasiti je da se zbog ove utrke neće vršiti bilo kakva obustava cestovnog motornog saobraćaja. Pješački saobraćaj će se odvijati nesmetano pješačkim stazama. Lokacija i termin održavanja utrke su odabrani na način da što manje remete život i komfor građana, dodao je Lončar. 

Organizatori pozivaju sve zaljubljenike cestovnog trčanja i građane Sarajeva da za vrijeme predizborne šutnje posjete Vilsonovo šetalište i podrže učesnike.