FINANSIJSKA POZICIJA

OpenAI osigurao 4 milijarde dolara kreditne linije, ukupna likvidnost preko 10 milijardi dolara

OpenAI je značajno ojačao svoju financijsku poziciju osiguravanjem revolving kreditne linije od 4 milijarde dolara. Ova vijest dolazi kratko nakon što je firma zatvorila krug financiranja od 6,6 milijardi dolara koji ju je vrednovao na 157 milijardi dolara. Ta valorizacija svrstava OpenAI među vrednije tehnološke firme na svijetu, što pokazuje ogromno povjerenje investitora u budućnost umjetne inteligencije. S druge strane, ovako izuzetno brz financijski rast za relativno mladu firmu stavlja je u historijske knjige tehnološkog biznisa.

Uključen konzorcij vodećih financijskih institucija

Nova kreditna linija, u kombinaciji s postojećim sredstvima, podiže ukupnu likvidnost OpenAI-a na više od 10 milijardi dolara. Ovo značajno financijsko jačanje pruža firmi veću fleksibilnost za ulaganje u istraživanje, razvoj proizvoda, širenje infrastrukture i privlačenje talenata. Ovakva razina likvidnosti vrlo je rijetka za mlade firme i daje OpenAI-u značajnu prednost u utrci za dominaciju u AI sektoru.

Generiraju prihod ali više troše

Kratka financijska historija OpenAI-a također je bila nevjerojatna. Kompanija je navodno generirala 300 miliona dolara prihoda prošlog mjeseca, što predstavlja povećanje od 1.700% u odnosu na prethodnu godinu. Gledajući unaprijed, OpenAI projicira prodaju od 11,6 milijardi dolara za sljedeću godinu, značajan skok s 3,6 milijardi dolara u 2024. Ovakav rast prihoda gotovo je nezabilježen u poslovnom svijetu i pokazuje ogroman potencijal AI tehnologije, kao i sposobnost OpenAI-a da monetizira svoje inovacije.

Međutim, ovaj brzi rast dolazi uz značajne troškove. Očekuje se da će OpenAI pretrpjeti gubitke veće od 5 milijardi dolara u 2024., prvenstveno zbog povećanih kupovina Nvidia GPU-ova neophodnih za obuku i rad njihovih velikih jezičnih modela. Ovi gubici pokazuju koliko je skup razvoj naprednih AI sistema, ali i spremnost investitora da financiraju dugoročnu viziju.