hitna sjednica

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nakon održane današnje hitne sjednice povodom katastrofalnih poplava koje su zahvatile dijelove Federacije BiH, održala je vanrednu pres-konferenciju.

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izvijestio je da je usvojena informacija da FUCZ stavi na na rapolaganje sve ljudstvo, mehanizaciju i stručne službe.

Dodao je da je Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće.

"Krizni štab treba da bude u stalnom zasjedanju te ima zadatak da koordinira sve aktivnosti", kazao je Mijatović.

Usvojen je i zaključak da TH Telecom izdvoji milion i po KM za pomoć ugroženom stanovništvu.

Kanton Sarajevo i Federacija BiH stavili su a raposlaganje robne rezerve.

"Bez obzira na sve, zadesila nas je strašna katastrofa, moramo ostati pribrani. Moramo uraditi sve da spasimo ljude i saniramo štetu", poručio je Mijatović.

Potcrtao je da će utvrdi čija je odgovornost bila za prevenciju te da su sad najvažniji ljudski životi", rekao je Mijatović.

Aldin Brašnjić, načelnik Federalne uprave Civilne zaštite, kazao je:

"Danas smo u 12 sati sazvali sjednicu gdje smo donijeli naredbu angažovanja CZ KS da sa svim resursima ljudskim i drugim, upute mehanizaciju na prostor Jablanice".


"Imamo informaciju iz HNK da je broj žrtava poplava trenutno 14, ima dosta nestalih osoba za kojima je pokrenuta potraga. Oko 40 ljudi je na terenu", istakao je Brašnjić.

Kaže da je ovo jedna od najtežih situacija koja nas je zadesila,

"Mi ćemo pokusati sve da dovedemo u najbolji red, situacija je teška, traga se za nestalim, imamo obučene ljude", rekao je Brašnjić.