NASA GA OTKRILA

Na Marsu pronađen nestvaran objekt: Na njemu je životinjski uzorak

Ako danas niste imali priliku vidjeti neobičan kamen, NASA-in rover Perseverance se pobrinuo za to. Naime, Perseverance je nedavno otkrio fascinantan kamen na Marsu, u krateru Jezero, koji bi mogao biti jedinstven na crvenoj planeti. Ovaj neobični kamen, nazvan "Freya Castle", svojim zebra prugama iznenađuje i izaziva znatiželju među naučnicima.

Kamen je snimljen 13. septembra dok se Perseverance penjao prema rubu kratera. Naučni tim na Zemlji, kao što je običaj s mnogim zanimljivim formacijama na Marsu, dao mu je ime "Freya Castle". Iako nije velik – ima promjer od svega 20 centimetara – njegov upečatljiv uzorak tamnih i svijetlih pruga predstavlja pravu zagonetku za istraživače.

Naučnici su analizirali kamen koristeći roverovu Mastcam-Z kameru, koja je snimila multispektralnu sliku Freya Castlea. Na temelju tih slika, donijeli su nekoliko preliminarnih pretpostavki o njegovom sastavu. "Naše znanje o njegovom hemijskom sastavu je ograničeno, ali rani zaključci sugeriraju da su pruge možda rezultat magmatskih i/ili metamorfnih procesa," napisao je planetarni naučnik Athanasios Klidaras s Purdue Universityja u blogu za NASA-u.

Odakle je došao?

Jedna od zanimljivosti ovog kamena je da je jasno drugačiji od okolnog tla, što sugerira da je stigao s nekog drugog mjesta. "Budući da je Freya Castle slobodan kamen, a nije povezan s podlogom, vjerojatno je stigao iz nekog višeg područja, možda se otkotrljao nizbrdo," dodaje Klidaras. Ovo otkriće naučnike čini uzbuđenima, jer se nadaju da će u nastavku misije Perseverance naići na izvor ovog tipa kamena i tako dobiti više podataka za analizu.

Iako zasad nemamo mnogo informacija o Freya Castleu, jasno je da on nije jedini nevjerojatan kamen kojeg su NASA-ini roverski istraživači otkrili na Marsu. Ove godine, rover Curiosity je u Gale krateru otkrio čisti sumpor, dok je ranije pronašao kamen s tačkastim uzorkom, nazvan "Chevaya Falls", čiji uzorak podsjeća na mineralne formacije povezane s biološkim aktivnostima na Zemlji.