BIHAMK

Magistralni put Konjic – Jablanica ponovo prohodan

Magistralni put Konjic - Jablanica otvoren je za saobraćaj, nakon što je od jutros radi katastrofalnih poplava i klizišta bio blokiran uslijed odrona na cesti, saopštili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Iz BIHAMK-a napominju da saobraćaj magistralnim putem M-17 dalje od Jablanice ka Mostaru nije moguć jer je uslijed klizišta oštećen cestovni pravac. Na putnim pravcima Jablanica - Prozor i Jablanica - Blidinje i dalje je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislav-Grad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar.

Iz BIHAMK-a napominju da se na magistralnom putu Gacko - Nevesinje (u mjestu Rilja), zbog izlijevanja rijeke Zalomka, saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Konjic - Borci - Ruište saobraćaju putnička, kombi i terenska vozila.

Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, s obzirom na to da još uvijek ima vode i mulja na cesti, ali je prohodno. Na putnim pravcima Visoko - Kiseljak i Breza - Vareš, zbog većeg odrona, saobraća se otežano jednom trakom.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici donijela je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH radi katastrofalnih poplava i klizišta u kojima je tokom noći i jutra u sjevernoj Hercegovini i centralnoj Bosni život izgubilo najmanje 15 osoba.