podrška libanu

Iranski ministar prijeti Izraelu: Naš odgovor će biti proporcionalan svakoj agresiji

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi izjavio je u petak da će odgovor Teherana na bilo koji čin agresije Izraela biti sveobuhvatan i proporcionalan.

Tokom konferencije za novinare u Bejrutu, Abbas Araghchi je naglasio da Iran ostaje posvećen odbrani svog suvereniteta i interesa u regionu.

"Naš odgovor će biti sveobuhvatan i proporcionalan svakoj agresiji izraelskog entiteta", izjavio je Araghchi.

O sastancima sa libanskim zvaničnicima, uključujući premijera Najiba Mikatija i predsjednika parlamenta Nabiha Berrija, rekao je da su održali dobre razgovore.

Araghchi je rekao da su on, Mikati i Berri "naglasili iransku podršku Libanu i otporu", potvrđujući stalnu podršku Teherana Hezbollahu i drugim grupama otpora u Libanu.

Osvrćući se na nedavne tenzije između Irana i Izraela, Araghchi je opravdao nedavnu salvu balističkih projektila Teherana protiv Tel Aviva, nazivajući to "legitimnom samoodbranom prema principima Ujedinjenih nacija i kao odgovor na gađanje iranske teritorije, naše ambasade u Damasku, i našim interesima".

Iranski ministar vanjskih poslova doputovao je u Bejrut u petak u prvu posjetu Libanu od stupanja na dužnost.

Hezbollah i Izrael sudjeluju u prekograničnom ratu od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno skoro 41.800 ljudi, većinom žena i djece.

U Libanu je ubijeno najmanje 1.947 ljudi, skoro 9.400 je ranjeno, a 1,2 miliona raseljeno, govore podaci libanskih vlasti.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.