hitna sjednica

Naša stranka pozvala članove da se stave na raspolaganje štabovima civilne zaštite

Povodom situacije uzrokovane poplavama Naša stranka održala je hitnu sjednicu Predsjedništva. 

Kako se navodi u saopćenju predstavnici Naše stranke u izvršnoj vlasti izvijestili su Predsjedništvo o stanju na terenu. Sistem Civilne zaštite s nadležnim institucijama vlasti radi ono što je u njihovoj moći da se situacija u stradalim područjima olakša i što prije prevaziđe.

Ističu, Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je s direktorom Civilne zaštite KS Dženanom Brkanićem i ministrom Bojanom Bošnjakom u poplavljena područja ispratio tehničko vozilo koje posjeduje neophodne alate kao što su agregati, pumpe i čamac, zatim šest vatrogasnih vozila, dva pauk bagera te četiri radne mašine, zajedno sa posadama.

U komunikaciji s Robnim rezervama Kantona Sarajevo je komunicirano da spreme pomoć, a u razgovoru s premijerkom HNK, Marijom Buhač, dogovoreno je da se pacijenti direktno prihvataju u Opću bolnicu i Klinički centar Sarajevo.

Sve ustanove socijalne zaštite KS su na raspolaganju ako bude potreban smještaj za djecu i starije osobe s poplavom ugroženih područja!

Načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Štaba Civilne zaštite Opštine Centar, donio je odluku da putem Službe za Civilnu zaštitu pomogne poplavljenim područjima.

Predsjednik Naše stranke i državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, kao i Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, su u Jablanici gdje se direktno na terenu informišu o potrebama stradalih i da u skladu s njihovim potrebama iniciraju neophodne programe pomoći.

"Ono što je neophodno u što skorijem roku uraditi i što će Naša stranka inicirati je izrada registra štete nastale poplavama kako bi pomoć bila iskorištena na najučinkovitiji način.

Naša stranka je, prekinula sve predizborne aktivnosti i zaključkom usvojenim na sjednici Predsjedništva uputila poziv svojim članovima da se stave na raspolaganje centrima civilne zaštite te da i svojim materijalnim resursima pomognu da ugroženi u poplavljenim područjima što lakše provedu dane do povratka njihovih domova i naselja u normalno stanje", ističe se u saopćenju Naše stranke.