tcs

Šta je kontrola proklizavanja i kako radi?

Vjerovatno ste vidjeli kako simbol TCS svijetli na vašoj kontrolnoj ploči kada vozite po zaleđenoj cesti ili naglo ubrzavate ili kočite po jakoj kiši.

Kontrola proklizavanja je elektronički sistem koji detektira ako neki točkovi gube prianjanje i primjenjuje odgovarajuće mjere. TCS je aktivan u trenucima slabog prianjanja, kao što je tijekom oštrog ubrzanja, tokom oštrog kočenja ili vožnje na skliskoj površini.

Kontrola proklizavanja pomaže u održavanju prianjanja gume automatskim primjenom kočnica ili smanjenjem snage motora na pojedinačne kotače kako bi se osiguralo da i dalje rade u tandemu.

Prije TCS-a, vozači bi morali pažljivo tapkati po papučici gasa kako bi upravljali ubrzanjem bez proklizavanja kotača. Danas TCS pomaže u učinkovitijem upravljanju snagom, smanjujući rizik od proklizavanja točkova.

U snježnim, ledenim ili kišnim uvjetima, TCS može aktivirati kočnicu na određenim kotačima koji imaju trenutke kompromitiranog prianjanja.

Imajte na umu da se ovo razlikuje od sustava protiv blokiranja kotača (ABS), koji olakšava kočenje kako bi se osiguralo da se točkovi ne blokiraju.