održali hitnu sjednicu

Humanost na djelu: BH Telecom izdvojio 1,5 miliona KM za pomoć građanima u poplavljenim područjima

BH Telecom

Kompanija BH Telecom danas je donijela odluku o izdvajanju 1,5 miliona konvertibilnih maraka za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Uslijed prirodne katastrofe koja je jutros zadesila nekoliko bh. gradova i njihovih okolnih područja, Nadzorni odbor BH Telecoma, u dogovoru i saradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici donio je odluku da će izdvojiti 1,5 miliona KM novčanih sredstava za unesrećena područja kojima je pomoć potrebna, saopćeno je iz te kompanije.

"Strašna prirodna nesreća pogodila je dio Bosne i Hercegovine, te sada moramo hitno djelovati. Naša obaveza kao društveno odgovorne kompanije je da budemo na prvoj liniji fronta kada je našim sugrađanima pomoć najpotrebnija", kazao je Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma.

Također, dodao je da kompanija brine i o svim uposlenima koji se nalaze u kritičnim područjima, te su u stalnom kontaktu s njima. Na taj način direktno dobivaju informacije o stanju na terenu i u svakom trenutku su spremni pomoći.

Uprava BH Telecoma izjavila je najdublje saučešće svim porodicama stradalih u ovoj prirodnoj katastrofi.

Osim toga, iz privatne kompanije Hifa Petrol saopćili su kako je ta kompanija uspjela odmah organizovati pomoć za poplavljena područja u osnovnim životnim namirnicama i robi u vrijednosti od 30.000 KM kako bi pomogla onima kojima je najpotrebnije.

"Pomoć uključuje osnovne životne namirnice, vodu, peciva, konzerviranu hranu, dječije pelene, higijenske potrepštine i druge potrebne stvari za one koji su ostali bez domova, vode, hrane i struje. Pomoć već ide prema najugroženijem području – Jablanici i Konjicu i u toku večeri će biti raspoređena shodno prioritetima. Važno je da reagujemo što prije kako bismo pomogli našim građanima koje je zadesila ova teška situacija", poručili su iz Hifa Petrola.

Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba.

Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Također, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.

Nažalost, broj žrtava mogao bi biti veći jer se još traga za nekoliko desetina osoba u sjevernoj Hercegovini, ali i centralnoj Bosni, istakli su zvaničnici.